Вступити до родини ATR

Адвокати фігурантів бахчисарайської «справи про тероризм» підготували понад 50 свідків захисту

6 липня 2020, 17:31
1114

У Південному окружному військовому суді у Ростові-на-Дону триває судовий процес над фігурантами «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група). Адвокати підготували понад 50 свідків з боку захисту.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

«Сторона захисту приготувала більше 50 свідків, серед яких є експерти, які робили на замовлення ФСБ експертизи, релігієзнавці, лінгвісти», — йдеться в повідомленні.

Адвокат Еміль Курбедінов вважає, що переслідування фігурантів цієї «справи» пов'язане виключно з розмовами про релігію і політику, з активною громадською позицією обвинувачених. Для цього, на думку захисника, спецслужби використовують антитерористичне законодавство Російської федерації в Криму.

Для участі в сьогоднішньому засіданні до «Кримського гарнізонного військового суду» у якості свідків захисту прибули ветеран кримськотатарського національного руху Зевджет Куртумеров, тітка Ернеста Аметова Наджіє Таїрова  і шкільна вчителька фігуранта «справи» Ернеста Аметова Валентина Карпінська.

З Криму в ростовський військовий суд приїхали родичі і друзі підсудних. Напередодні в Бахчисараї зібралися люди, які із плакатом пітримки з кримськотатарським написом «Бойсумагъанларгъа джемааттан селям», що в перекладі означає — «Привітання нескореним від народу», проводили родичів політв’язнів, які їхали до Ростова на суд.

Суд почався із запізненням більш ніж на годину. До зали суду пустили тільки близьких родичів. Через протиепідеміологічні заходи, суд обмежив відвідування судових засідань представникам преси. Крім цього, всі присутні в залі повинні дотримуватися соціальної дистанції.

Під будівлею «Кримського гарнізонного військового суду» у Сімферополі також зібралися небайдужі співвідчизники. Серед них ветерани нацонального руху, рідні та друзі політв'язнів.

Як відомо, 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї російські силовики провели масові обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шість осіб: Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов, Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен (Сулейман) Асанов і Ернест Аметов. Кримських татар звинувачують у «терористичній діяльності». Марлена Асанова окупанти мають намір «судити» як організатора «терористичної діяльності. Решту — як учасників.

Під час обшуків 21 травня в Криму були затримані і пізніше заарештовані один з координаторів «Кримської солідарності» Сервер Мустафаєв та активіст Едем Смаїлов. Кримських татар включили в «справу про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ