Вступити до родини ATR

Чубаров: Мовний закон — єдиний шанс для кримськотатарської мови, яка знаходиться на стадії знищення

7 липня 2020, 17:05
972

Очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров відповів на закиди екс-нардепів, які заявили про те, що мовний закон нібито дискримінує російську нацменшину в Україні і про те, що кримськотатарській мові у країні надаються «нерівноправні привілеї».

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

7 липня Конституційний суд Україні у формі усного слухання почав розгляд подання 51 народного депутата про відповідність Основному закону України закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Пряма трансляція слухання ведеться на офіційному сайті Конституційного суду. Зазначимо, що справу слухають у відкритій частині пленарного засідання.

Зазначимо, що торік до Конституційного суду України звернулася група тодішніх нардепів, переважно зі складу фракції «Опозиційний блок», серед яких: Вадим Новинський, Сергій Ківалов, Нестор Шуфрич, Євгеній Мураєв, Наталія Королевська, брати Михайло та Дмитро Добкіни, з вимогою визнати мовний закон неконституційним. На думку заявників, він нібито дискримінує російську нацменшину за мовною ознакою.

Очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на сьогоднішньому слуханні заявив, що екс-нардепи, які звернулися до КСУ із відповідним поданням, заявляли також про те, що норми, які передбачені для кримськотатарської мови у мовному законі нібито є «привілеями» та «порушують принцип рівності».

«Такий підхід є не тільки помилковим, але й образливим для нас. Мета правових норм, передбачених у законі № 2704 для кримськотатарської мови, — це встановити такий правовий режим, який зможе забезпечити відродження кримськотатарської мови, яка протягом майже півстоліття внаслідок ставлення комуністичної влади СРСР <...> абсолютно була виключена зі сфери дошкільної і шкільної освіти, телебачення, кінематографії, радіомовлення тощо. Ми розраховуємо на те, що завдяки нормам і цьому закону кримськотатарським вченим і освітянам вдасться на першому етапі витягнути, підняти стан кримськотатарської мови», — наголосив Чубаров під час виступу.

Окрім того, додав очільник Меджлісу, законом передбачена функція захисту кримськотатарської мови через загрозу її зникнення.

«Жодна держава у світі, окрім України, не зобов’язана піклуватися про збереження та розвиток кримськотатарської мови, як і, до речі, взагалі про розвиток кримськотатарського народу, чия історична батьківщина — Крим — є невід’ємною частиною України. Механізми захисту кримськотатарської мови у законі № 2704 покликані виправити катастрофічний стан кримськотатарської мови внаслідок реалізації цілеспрямованої позиції Російської імперії, а згодом й СРСР», — сказав він.

Рефат Чубаров нагадав й про те, що згідно з даними ЮНЕСКО, кримськотатарська мова входить до групи мов, що знаходяться під серйозною загрозою, а кількість її носіїв дедалі скорочується.

«Згідно з постановою Верховної Ради України від 20 березня 2014 року, Україна гарантує збереження та розвиток етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримськотатарського народу як корінного народу. <...> Норми, які здійснюються до кримськотатарської мови у цьому законі, є такими, що встановлюють позитивні дії. Тобто, позитивна дискримінація — це єдиний шанс на відродження кримськотатарської мови, яка знаходиться на стадії знищення», — підсумував голова Меджлісу.

Як повідомляв ATR.ua, 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон № 2704 «Про забезпечення функціонування української мови як державної». За нього проголосували в другому читанні та в цілому 278 народних депутатів. Набрав чинності закон 16 липня 2019 року. Він закріплює за українською статус єдиної державної мови, яка є обов'язковою для органів державної влади та публічних сфер на всій території держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ