Вступити до родини ATR

У Зеленського просять прокуратуру АРК перевірити публікацію російського блогера про Крим

8 липня 2020, 10:29
841

Постійне представництво президента України в АРК звернулося до прокуратури Автономної Республіки Крим із проханням вивчити матеріал російського блогера Олександра Горного під назвою «У Криму є три проблеми: вода, українські паспорти і кримські татари».

Про це повідомляється на офіційній сторінці представництва у Facebook.

У відомстві зазначили, що також звернулися до експертів із проханням надати коментар з цього матеріалу на предмет розпалювання ворожнечі відносно мешканців Криму — кримських татар і етнічних українців.

Експерт, коментар якого наводять у представництві, вказав на «завуальовані заклики до насильства і дискримінації», а також «ксенофобські висловлювання на адресу кримських татар».

«Зокрема, поширюється радянський міф про «массовое предательство и коллаборационизм» у роки другої світової війни, як і виправдання депортації 18.05.1944, що є неприпустимим. В тексті кримськотатарська та мусульманська спільнота описується як нібито «загроза» міжкультурному співіснуванню через те, що вимагає дотримання своїх прав та через намагання не допустити спроби анексії Криму у 2014 році. Це є прямою ознакою мови ворожнечі та дегуманізації корінного народу Криму», — заявила кандидат психологічних наук, етнопсихолог та конфліктолог, викладач Школи журналістики Українського католицького університету Ірина Брунова-Калісетська.

Із цим висновком погоджується керівник Групи моніторингу прав національних меншин В'ячеслав Лихачов.

«Подібні висловлювання, на мій погляд, принижують національну честь і гідність кримських татар і є розпалюванням міжнаціональної ворожнечі, тож підпадають під склад злочину, передбачений ст. 161 Кримінального кодексу України. Звісно ж, що висловлювання Олександра Горного можуть і повинні отримати не тільки моральну, але і юридичну оцінку», — доповнив експерт.

Зазначимо, що матеріал російського блогера Олександра Горного під назвою «У Криму є три проблеми: вода, українські паспорти і кримські татари» минулого тижня був опублікований на російському інтернет-порталі «БИЗНЕС Onlinе». Очільник Меджлісу кримськотатарського народу назвав Горного «одним з найбільш мерзенних ксенофобів, що з'явилися у Криму з моменту його окупації Росією».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ