Вступити до родини ATR

У Росії хочуть прирівняти заклики повернути Крим Україні до «екстремізму»

8 липня 2020, 15:25
1147

До Держдуми РФ внесли законопроект про прирівнювання до «екстремізму» закликів до «відчуження території Росії».

ФОТО: Reuters

ФОТО: Reuters

Про це повідомляють російські ЗМІ із посиланням на базу документів нижньої палати парламенту РФ.

Зокрема, пропонується уточнити термінологію цього закону, який зараз відносить порушення територіальної цілісності РФ до «екстремістської діяльності». Термін позбавлення волі за порушення «цілісності Росії» у контексті закликів повернути Крим Україні може скласти від 6 до 10 років.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ