Вступити до родини ATR

Кулеба про відкриття європейських кордонів для українців: Шансів поки немає

13 липня 2020, 13:58
955

Європейський союз 14 липня перегляне так званий «зелений перелік» країн, громадянам яких дозволено вільний в'їзд до країн ЄС. На сьогодні немає шансів, що найближчим часом Україна потрапить до цього списку.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю «Сьогодні». Зокрема, очільник МЗС пов’язує це зі складною епідситуацією в Україні.

«У найближчий перегляд шансів немає. Тому що наші цифри зараз, м'яко кажучи, набагато гірше, ніж це потрібно. Але ми в МЗС зробили все, щоб допомогти МОЗ налагодити діалог з ЄС, увійти у внутрішні процедури і механізми взаємодії з ЄС, щоб українська сторона мала можливість надавати максимально динамічно повну інформацію не тільки про цифри, але і про ті заходи, які ми застосовуємо в Україні для боротьби з коронавірусом», — сказав Кулеба.

Міністр уточнив, що для включення до цього «зеленого переліку» кількість хворих на коронавірус на 100 тис. в Україні має дорівнювати або бути менше 16 хворих на 100 тисяч. При цьому на сьогодні в самому ЄС середній показник — 16,3, в Україні — 62,4.

Зазначимо, що станом на ранок 13 липня лабораторно підтверджено 54 133 випадки COVID-19, померли 1 398 осіб. Протягом останньої доби лабораторно підтверджено 612 нових випадків. В окупованому Криму, зі свого боку, повідомляють, що загальна кількість хворих на півострові досягла 1149 осіб (878 — у Криму, 271 — у Севастополі). Відомо, що загалом на півострові померли 37 осіб з COVID-19 (32 — у Криму, 5 — у Севастополі).

Нагадаємо, раніше уряд ухвалив рішення про продовження дії «адаптивного» карантину в Україні до 31 липня. Так званий «адаптивний» карантин означає, що у разі загострення епідеміологічної ситуації в окремих регіонах обмежувальні заходи будуть посилені саме там, а не по всій країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ