Вступити до родини ATR

«Екс-міністра охорони здоров'я» Криму Михальчевського засудили до 10 років тюрми

14 липня 2020, 09:21
830

Дніпровський районний суд міста Києва визнав колишнього «міністра охорони здоров’я» окупованого Криму Петра Михальчевського винним у вчиненні державної зради. Його засудили до 10 років тюрми.

Фото: RFE/RL

Фото: RFE/RL

Про це повідомила прокуратура Автономної Республіки Крим.

Так, суд визнав Михальчевського винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада в редакції від 2014 року) та призначив йому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі.

За даними слідства, громадянин України Михальчевський після окупації півострова в 2014 році очолив незаконно створене так зване «міністерство охорони здоров’я», надаючи таким чином допомогу іноземній державі в проведенні підривної діяльності на шкоду суверенітету та територіальній цілісності України. Він брав участь у реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на легітимізацію окупаційної влади, шляхом видання наказів та розпоряджень щодо діяльності зазначеного «міністерства».

«Крім того, надавав допомогу окупаційній владі в організації та проведенні незаконного «референдуму про статус Криму» у 2014 році та звітував «керівництву» окупаційної адміністрації, зокрема за результатами голосування своїх підлеглих, схиляючи їх до набуття громадянства Російської Федерації», — додали у прокуратурі.

Водночас Михальчевського на суді визнали невинним у кримінальному злочині за частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність). За цією статтею «екс-глава МОЗ» окупованого Криму був виправданий.

Нагадаємо, 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила у Києві колишнього «міністра охорони здоров'я Криму» Петра Михальчевського і провела обшук за місцем його проживання. У нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «глави» Криму Сергія Аксьонова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму.

Михальчевський підписав вручену йому підозру в скоєнні державної зради. З 8 січня 2018 року він перебуває під вартою. Спочатку він утримувався у СІЗО Херсона, потім його перевезли до київського ізолятору.

Як повідомляв ATR.ua, Петро Михальчевський обіймав посаду «міністра охорони здоров'я» Криму з 27 лютого по 10 червня 2014 року в «уряді» окупованого Росією Криму. Сам Михальчевський визнавав, що працював «міністром охорони здоров'я», але казав, що не вважає це держзрадою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ