Вступити до родини ATR

Верховна Рада ухвалила заяву про незаконне голосування щодо змін до Конституції РФ у Криму

17 липня 2020, 13:41
1493

Верховна Рада 17 липня ухвалила проєкт постанови №3736 «Про Заяву Верховної Ради України щодо нелегітимного проведення загальноросійського голосування за поправки до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території України в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі».

Документ підтримали 306 депутатів, повідомив народний депутат Мустафа Джемілєв.

«У заяві Верховна Рада України заявляє свій рішучий протест у зв’язку з черговим порушенням міжнародного права з боку Російської Федерації — проведенням незаконного та, з позиції юридичних наслідків, нікчемного загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації 1 липня 2020 року на тимчасово окупованих територіях України — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі», — прокоментував лідер кримськотатарського народу.

Зазначимо, що українські депутати закликали членів парламентів іноземних держав і міжнародних парламентських організацій забезпечити невизнання результатів цього голосування в частині їх проведення на території анексованого Криму. У заяві йдеться про те, що Верховна Рада висловлює рішучий протест через проведення голосування в окупованому Криму.

Окрім того, у заяві Верховна Рада звернула увагу на те, що метою проведення загальноросійського голосування за поправки до Конституції РФ є легалізація та закріплення у ній незаконної анексії АРК та міста Севастополя, а також обмеження пріоритету міжнародного права на території Російської Федерації.

Як повідомляв ATR.ua, у Росії та на окупованих нею територіях Криму та Донбасу з 25 червня по 1 липня відбулося голосування щодо поправок до Конституції РФ. Зокрема, ці поправки дозволять чинному президенту Володимиру Путіну знову балотуватися на цей пост у 2024 році. Загалом Путін зможе залишатися при владі до 2036 року. Зазначимо, що окупанти у Криму після голосування офіційно відзвітували про те, що нібито понад 90% кримчан, які взяли участь у плебісциті, підтримали поправки до Конституції Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ