Вступити до родини ATR

«Сталін заговорив»: МЗС РФ назвало окупацію країн Балтії «входженням за взаємною згодою»

23 липня 2020, 12:20
2274

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що окупація Латвії, Литви та Естонії була «входженням до складу СРСР за взаємною згодою».

Про це йдеться в офіційній заяві департаменту інформації та друку МЗС РФ.

«В умовах реальної загрози використання Прибалтики як плацдарму фашистської Німеччини для нападу на СРСР Москва у червні 1940 року була змушена здійснити введення в Латвію, Литву й Естонію додаткових військ. Цей крок, зроблений за схваленням керівництва прибалтійських держав, сам по собі не означав переходу суверенітету над їхньою територією до Радянського Союзу і був легітимний. Подальше входження Прибалтики до складу СРСР також не було одностороннім і сталося за взаємною згодою», — йдеться у повідомленні російського відомства.

Окрім того, твердження офіційних Вільнюса, Риги і Таллінна, а також всього світового співтовариства щодо окупації країн Балтії у Москві назвали «чисто політичним проектом, націленим на висунення різного роду претензій до Російської Федерації і фальсифікації історії того часу».

Нагадаємо, що 17 червня 1940 року радянські війська захопили ключові точки і головні стратегічні об’єкти Латвії та Естонії. На територію Литви Радянський Союз вторгся двома днями раніше. Таким чином завершилася окупація країн Балтії, які увійшли до сфери впливу СРСР після пакту Молотова — Ріббентропа у серпні 1939 року. Після початку Другої світової війни балтійські уряди під тиском Радянського Союзу підписали пакти про взаємодопомогу, а влітку 1940-го СРСР звинуватив Литву, Латвію та Естонію в порушенні договорів. Усім трьом країнам висунули ультиматум — створити новий уряд, схвалений Москвою, і дозволити ввести необмежену кількість радянських військ. Балтійські уряди прийняли ці умови, щоб уникнути кровопролиття. Вже в середині липня в усіх трьох країнах відбулися позачергові парламентські вибори, на яких «перемогли» прорадянські кандидати, які були фактично призначені Москвою. А на початку серпня нові парламенти «попросили» Москву включити їхні країни до складу СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ