Вступити до родини ATR

«Справа» Джемілєва: «суд» у Криму оголосив обвинувальний висновок

24 липня 2020, 09:35
1550

«Армянський міський суд» в окупованому Криму оголосив обвинувальний висновок у «кримінальній справі» щодо лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це повідомив захисник Мустафи Джемілєва Микола Полозов після засідання «суду» 23 липня.

«Суд надав обвинувачу право викласти звинувачення. Прокурор зачитала обвинувальний висновок. Далі за процедурою захист мав право висловити своє ставлення до викладеного обвинувачення. Суд мало не «забув» про цю стадію, довелося нагадати. Позиція захисту до пред'явленого обвинувачення однозначна. Мустафа Джемілєв не визнає звинувачення по жодному з пунктів. Вважає його переслідування політично мотивованим, пов'язаним з його відкритою позицією про невизнання незаконної окупації Криму і прихильності територіальної цілісності України. Дії окупаційної влади (вважає — ред.) незаконними, а його участь, нехай і опосередковану, в судовому процесі в окупаційному суді обумовлено необхідністю фіксації порушення прав людини російською владою у Криму і подальшим переслідуванням порушників прав людини в міжнародних інстанціях», — наголосив адвокат.

Окрім того, Полозов на «суді» заявив низку клопотань, зокрема — вимогу призупинити «судове провадження» на тій підставі, що Джемілєву заборонений в’їзд на територію РФ, і це перешкоджає йому особисто брати участь у «суді». Також адвокат заперечував проти заочної форми розгляду «справи», оскільки «суду» відоме місцезнаходження лідера кримськотатарського народу, і підстав для розгляду «справи» за його відсутності немає.

Наступне засідння призначене на четвер, 30 липня. На ньому планують заслухати свідків обвинувачення. Раніше стало відомо, що «суд» у Криму викликає на засідання у «справі» Мустафи Джемілєва у якості свідка викраденого чотири роки тому окупантами на півострові члена виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар Ервіна Ібрагімова.

Зазначимо, що напередодні «Армянський міський суд» розпочав розгляд «справи», сфабрикованої окупантами проти лідера кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафи Джемілєва, по суті.

Нагадаємо, що у квітні 2020 року «управління» Слідчого комітету Росії по Криму заочно пред'явило народному депутату України, лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву звинувачення за кількома статтями кримінального кодексу РФ. Зокрема, йому пред'явлено звинувачення за статтею про нібито «незаконне перетинання державного кордону Росії, скоєному групою осіб за попередньою змовою (частина 3 ст. 322 КК РФ)». Окрім того, Джемілєву також пред'явлено звинувачення за статтями «про недбале зберігання вогнепальної зброї, що спричинило тяжкі наслідки (стаття 224 КК РФ)». Також лідеру кримськотатарського народу закидають «незаконне придбання і зберігання боєприпасів, незаконне придбання та зберігання бойових патронів до нарізної вогнепальної зброї калібру 7.62, придатних для стрільби і заборонених у цивільному обороті (частина 1 статті 222 КК РФ)».

Відомо також, що Москва оголосила лідера кримськотатарського народу персоною нон-грата за його невизнання незаконної анексії півострова і за відмову співпрацювати з окупаційною «владою» Криму. Проти Мустафи Джемілєва в РФ раніше було порушено «кримінальну справу» за трьома статтями, проте вони засекречені. «Прокуратура» Криму вважає його також причетним до енергетичної блокади півострова. Лідер кримських татар раніше був заочно арештований в Росії і оголошений у федеральний розшук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ