Вступити до родини ATR

Шмигаль у Брюсселі обговорив наслідки окупації Криму Росією

24 липня 2020, 15:59
1673

Під час робочого візиту до Брюсселя прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив з Високим Представником ЄС Жозепом Боррелем безпекову ситуацію в анексованому Криму, питання деокупації та мілітаризації півострова.

ФОТО: gov.ua

ФОТО: gov.ua

Про це повідомляється на сайті уряду України.

Зокрема, сторони обговорили питання безпеки на окупованих Росією територіях України.

«Дуже вагомий внесок у зміцнення цивільного сектору безпеки зробила Консультативна Місія ЄС (КМЄС). Очікуємо на відкриття регіонального Офісу КМЄС у Маріуполі», — заявив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр також повідомив про те, що МЗС фіналізувало концепцію створення спеціального міжнародного формату для Криму — Міжнародної платформи «Крим — це Україна».

«На першому етапі це буде консультативно-координаційний формат. Однак у  майбутньому ми не виключаємо його перетворення на переговорний. Платформа має опікуватись усім спектром наслідків окупації від гуманітарного до безпекового виміру. Мілітаризація Криму впливає на безпеку Південно-Східної Європи, зокрема регіону Чорного, Азовського і Середземного морів. Крім того, існує потреба у покращенні координації і підвищенні ефективності санкційної політики, як і міжнародної політики невизнання спроби анексії Криму загалом», — додав прем’єр-міністр.

Він також наголосив, що серед ключових учасників нової платформи Україна хотіла б бачити держав-гарантів української безпеки, зокрема США, Велику Британію та Францію, Німеччину як ключову учасницю Нормандського формату, а також регіональних партнерів, що, як і Україна, зацікавлені у розв’язанні кримського питання та припиненні агресивної політики Росії.

«Ми сподіваємося і на підтримку цієї ініціативи з боку ЄС, НАТО і держав-членів, як і інших партнерів, які продемонстрували свою підтримку введенням кримських пакетів санкцій», — сказав очільник уряду.

Жозеп Боррель, зі свого боку, наголосив, що безпека України — це безпека Європи. Він також підтвердив тверду позицію щодо підтримки територіальної цілісності України та незмінної підтримки України у протистоянні російській агресії.

Раніше повідомлялося, що Міністерство закордонних справ України працює над створенням міжнародного переговорного майданчика з питання деокупації Криму.

Нагадаємо, військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ