Вступити до родини ATR

Українські консули відвідають кримськотатарських та українських політв'язнів у СІЗО РФ

3 серпня 2020, 10:14
779

Цього тижня у слідчих ізоляторах у Ростові-на-Дону заплановані консульські зустрічі з кримськотатарськими та українськими політв'язнями, які раніше були затримані в окупованому Криму і незаконно вивезені до РФ.

Про це повідомив генконсул у Ростові-на-Дону Тарас Малишевський, передає «Громадське радіо».

«Ми відвідаємо наших громадян, які Росією безпідставно звинувачуються у тероризмі, з числа «алуштинської, білогородської, 2-ї бахчисарайської, красногвардійської груп Хізб ут-Тахрір». А також Олега Приходька з міста Саки, проти якого ФСБ сфабрикувала справу про підготовку теракту за проукраїнські погляди», — сказав він.

Консули планують перевірити умови їхнього утримання та стан здоров’я.

«Усім в’язням генконсульством буде надана матеріальна допомога. Про результати кожної з наших зустрічей будемо інформувати українські ЗМІ, а детальніше — рідних незаконно ув’язнених громадян України, які, на жаль, через коронавірусні обмеження, введені Федеральною службою виконання покарань РФ, з березня позбавлені можливості побачень», — додав Малишевський.

Нагадаємо, що за даними українських правозахисників, станом на 7 липня 2020 року в окупованому Криму відкрито 119 політично мотивованих «кримінальних справ». Серед них щодо кримських татар — 91, щодо проукраїнських активістів — 12. У місцях несвободи знаходиться 97 осіб, серед них кримських татар — 75, проукраїнських активістів — 5. На території півострова в ув'язненні перебувають 47 осіб, на території РФ — 50. Загалом окупаційна «влада» Криму порушила 71 «кримінальну справу» у «справі про так званий тероризм».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ