Вступити до родини ATR

Долю Криму на референдумі вирішувати не можна — представник Зеленського у Верховній Раді

4 серпня 2020, 09:31
775

Представник президента у парламенті Руслан Стефанчук заявив, що питання, в якому йдеться про будь-яке відокремлення територій, на всеукраїнському референдумі вирішуватися не може.

Фото: УНИАН

Фото: УНИАН

Про це Руслан Стефанчук повідомив під час інтерв'ю «Фокусу».

Так, відповідаючи на питання, за яких умов доля Криму чи Донбасу може вирішуватися шляхом винесення питання про їхній «особливий статус» на референдум, він сказав:

«На референдум може бути винесено будь-яке питання, яке забажає український народ. За винятком тих, що спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення суверенітету і, що важливо, територіальної цілісності країни, а також розпалювання національної, міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі. <...> Тобто про відокремлення територій йтися не може. Важливо розуміти: на референдум виноситься тільки одне питання, його формулювання має бути чітким, а відповідь — або «так», або «ні», без варіантів».

Водночас Стефанчук зазначив, що «якщо питання, що цікавлять народ, потребують внесення змін до Конституції, їх теж треба вирішувати і виносити на референдум, якщо знадобиться».

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ