Вступити до родини ATR

Окупанти відмовляють родинам кримськотатарських політв’язнів у прийомі дітей до 1-го класу — омбудсмен

10 серпня 2020, 09:30
1022

«Керівництво» шкіл в окупованому Криму відмовляє кільком родинам кримськотатарських політв’язнів у зарахуванні дітей до першого класу.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«РФ, незаконно ув’язнивши наших співгромадян, позбавила їхніх дітей уваги та піклування. Російська влада свідомо порушила міжнародне та національне законодавство, а саме статтю 9 Конвенції ООН про права дитини, статті 5, 141, 152, 153 Сімейного кодексу України та статтю 11 Закону України «Про охорону дитинства». <...> Цієї осені на окупованій території Криму з 17 дітей політв’язнів до першого класу підуть лише 14, оскільки правами на освіту трьох дітей «керівництво» кримських освітніх закладів знехтувало», — наголосила вона.

Також омбудсмен звернулася до керівництва України, зокрема до президента, прем’єр-міністра та членів уряду, із проханням зробити все можливе задля звільнення українських політв’язнів та надати доручення Кабінету Міністрів України забезпечити їхнім родинам належний соціальний захист. Окрім того, вона просить взяти під особисту опіку кожну дитину кримськотатарських політв’язнів, яка проживає в окупованому Криму та на контрольованій Україною території.

«133 громадянина України, зокрема 97 кримських татар, переслідуються РФ за політичними мотивами. 112 — незаконно утримують на території РФ та тимчасово окупованого Криму, решта обмежені в пересуванні та перебувають за місцем свого проживання. З них 71 — є батьками 188 неповнолітніх дітей. 10 дружин кремлівських бранців, які виховують 12 дітей дошкільного та шкільного віку, проживають в різних регіонах  материкової України, а 62 жінки разом із дітьми залишились на окупованому півострові», — додала омбудсмен.

За даними українських правозахисників, станом на 7 липня 2020 року в окупованому Криму відкрито 119 політично мотивованих «кримінальних справ». Серед них щодо кримських татар — 91, щодо проукраїнських активістів — 12. У місцях несвободи знаходиться 97 осіб, серед них кримських татар — 75, проукраїнських активістів — 5. На території півострова в ув'язненні перебувають 47 осіб, на території РФ — 50. Окупаційна «влада» Криму порушила 71 «кримінальну справу» у «справі про так званий тероризм».ф

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ