Вступити до родини ATR

Протести у Білорусі: проти мітингувальників порушили кримінальні справи

10 серпня 2020, 10:15
1084

Слідчий комітет Білорусі відкрив кримінальні справи у зв'язку з масовими протестами в країні, які спалахнули напередодні після виборів.

Фото: АР

Фото: АР

Як повідомляє місцеве видання БелТА, справи були відкриті нібито через масові заворушення і насильство стосовно правоохоронців.

«Вони (масові заворушення — ред.) мали місце на території міста Мінська і ряду інших регіонів країни сьогодні вночі. Всі протиправні дії супроводжувалися насильством щодо співробітників міліції, десятки з яких постраждали», — повідомив очільник СК Білорусі Іван Носкевич.

Він також зазначив, що справи відкриті за різними частинами ст. 293 Кримінального кодексу. Фігурантам загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі. За словами Носкевича, мітингувальники використовували сміттєві контейнери, лавки, палиці, каміння, шматки тротуарної плитки, скляні пляшки, а також легкозаймисті рідини.

Як повідомляє тамтешній правозахисний центр «Вясна», станом на ранок 10 серпня відомо про понад 180 затриманих під час масових протестів в країні. Однак зазначається, що арештованих набагато більше. 

{gallery_1}

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Як повідомив напередодні національний екзит-пол, діючий президент Білорусі Олександр Лукашенко набирає на виборах 79,7% голосів виборців. Прихильники опозиційної кандидатки Світлани Тихановської у відповідь на офіційні результати вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах Білорусі. До їхнього розгону залучили ОМОН, зокрема автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями.

Зазначимо, що станом ранок 10 серпня Центрвиборчком повідомляє, що чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко, за попередніми даними, перемагає на виборах із результатом 80,23%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ