Вступити до родини ATR

Закриття КПВВ на адмінмежі з Кримом: реакція правозахисників та членів Меджлісу

10 серпня 2020, 13:36
1369

Члени Меджлісу кримськотатарського народу, активісти та правозахисники вимагають відмінити ухвалу уряду про закриття КПВВ на адмінмежі з окупованим Кримом.

Фото: RFE/RL

Фото: RFE/RL

Зокрема, член Меджлісу Ільмі Умеров закликав урядовців зібратися на позачергове засідання та переглянути рішення щодо закриття пунктів пропуску на адмінмежі з Кримом до 30 серпня.

«Тисячі людей наприкінці серпня збираються на материкову Україну. Всі вони — громадяни України, які тимчасово проживають на материковій частині і поки мають змогу відвідати родичів і друзів. Члени КМУ, вичетамкурітє? То воду готові дати агресору, то про Крим забуваєте на різних зустрічах. Терміново зберіться на спеціальне (позачергове) засідання і відмініть це дурне рішення. Якщо цього не зробите, всією командою  разом з вашим президентом і депутатами  самі йдіть з влади в Україні», — наголосив він.

Очільник Меджлісу повідомляв, що в ніч на 9 серпня на адмінкордоні з окупованим Кримом скупчилися сотні люди, які боялися опинитися «закупореними» на півострові.

«Російські окупанти з оформленням документів не поспішають. Якими словами люди в черзі висловлюються про Кабмін і всю українську владу, можете і не питати», — зазначив Чубаров.

У Кримській правозахисній групі у соцмережах поширили звернення до президента та прем’єр-міністра України, в якому заявили, що вони вважають рішення Кабміну щодо закриття КПВВ «необґрунтованим і непропорційним».

«Звертаємося до президента України та прем'єр-міністра із закликом:

— публічно поясніть причини надання доручень Кабміну України за рішенням про відновлення обмежень на перетин адміністративного кордону з тимчасово окупованою територією Криму громадянами України;

— необхідно терміново затвердити зміни в нормативно-правові акти Кабміну України для визначення підстав гуманітарної прихильності, наявність яких дає дозвіл перетинати кордони з тимчасово окупованою територією Криму і м. Севастополь», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що з 9 серпня Україна закрила контрольно-пропускні пункти в'їзду-виїзду на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів на позачерговому засіданні уряду 8 серпня. Згідно з рішенням уряду, КПВВ будуть закриті до 30 серпня. В Кабміні заявили, що ця ухвала спрямована на запобігання розповсюдження на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ