Вступити до родини ATR

РФ не хоче обговорювати питання деокупації Криму у рамках Нормандського формату — Зеленський

26 серпня 2020, 08:39
1024

У межах Нормандського переговорного процесу Росія не хоче обговорювати питання деокупації Автономної Республіки Крим, а за шість років не було створено жодного ефективного переговорного майданчика, який сприяв би поверненню півострова під український контроль.

ФОТО: gov.ua

ФОТО: gov.ua

Про це Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю Euronews, передає Офіс президента. Зокрема, він наголосив, що чинна українська влада працюватиме над тим, щоб виправити ситуацію з відсутністю переговорних майданчиків щодо Криму.

Зеленський зазначив, що з Кримом ситуація складніша, ніж з Донбасом. І додав, що порушував «кримське питання» на переговорах у Нормандському форматі, але Росія відмовилася його обговорювати.

«Але Крим — наша територія, ми його повернемо. Я кажу відверто, що потужного майданчика, на якому піднімалося б це питання, я вважаю, поки що немає. Я вважаю, що шість років такого майданчика не існувало в природі. Окрім санкцій, за які я вдячний нашим партнерам і які ми з ними проговорюємо, і вони продовжуються. Нам допомагає не тільки Європа — допомагають США та інші країни. Більше нічого я не бачу. Чи я збираюся ще щось робити? Так», — запевнив президент.

Водночас Володимир Зеленський наголосив, що для нього деокупація Криму є таким самим пріоритетом, як і повернення Донбасу.

«Я не знаю різниці між цими питаннями. Єдине, що в ситуації на сході — там гинуть люди, тому саме в цьому, людському факторі для мене особисто це (питання відновлення миру на Донбасі — ред.) — на першому місці. Але на тому самому рівні, тому що обидві території — наші й повинні повернутися», — зазначив Володимир Зеленський.

Окрім того, на думку президента, ті, хто допустив «легку здачу» Кримського півострова під окупацію, мають понести відповідальність.

«Віддавати Крим не можна було. Це велика проблема. Але сьогодні ми вже не можемо говорити та кусати лікті щодо того, як це відбулося. Я впевнений, що за це коли-небудь всі відповідатимуть. Багато хто в цьому брав участь», — наголосив голова держави.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ