Вступити до родини ATR

Я шкодую, що ми не встигли зупинити кровожерного ворога і агресора — останнє слово Сервера Мустафаєва у суді

11 вересня 2020, 08:41
1263

Кримськотатарський політв’язень, фігурант «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група) Сервер Мустафаєв у Південному окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону виступив з так званим останнім словом, де заявив, що він є громадянином України, і що він не визнає обвинувачень проти нього та його співвітчизників.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Останнє слово політв’язня поширило об’єднання «Кримська солідарність».

«Я, громадянин України, політв'язень, в'язень сумління. <...> По-перше, це моє чергове, а не останнє слово на моєму шляху ненасильницького опору і боротьби з несправедливістю і агресією, яка звалилася на нашу землю, народ, культуру та релігію. По-друге, я шкодую лише про те, що з 2014 року, зробивши багато в галузі журналістики, в правозахисному і гуманітарному напрямку, ми не встигли зупинити ненаситного, кровожерного ворога і агресора. Я шкодую, що десь не встиг, або не зміг своєчасно донести до суспільства і світу справжню картину кримських реалій про «возвращение в родную гавань», — почав він.

Сервер Мустафаєв зазначив, що йому сумно від того, що є серед кримських татар ті, хто перейшов на бік окупантів. Водночас він додав, що його радує те, що кількість колаборантів «мізерно мала і дедалі зменшується».

«Я хочу звернути увагу тих, хто зараз в цьому залі, тих, хто бачить, читає і чує нас за межами цього конвеєра «терористів»: я закликаю до здорового глузду, бути чесними перед самими собою. Неможливо жити просто і мовчки, як ні в чому не бувало: не лізти в політику, залишатися глухим і сліпим при очевидній несправедливості, формально одягнений у форму закону», — зауважив Мустафаєв.

Політв’язень нагадав, що Росія протягом усієї своєї історії — ще з царських часів — проявляє очевидну ворожість і ненависть до кримськотатарському народу, їхній культурі, релігії та небажання бути рабами можновладців.

«Як би не дратувало Росію наше прагнення захищати себе, не мовчати перед несправедливістю, хоч як не виводила з себе наша нелояльність до агресора в особі РФ, ми ніколи, ані в минулому, ані сьогодні не станемо вашими рабами. <...> Саме тому, починаючи з 2014 року, після того, як нова загроза прийшла до Криму, усвідомивши, що каток цих репресій буде тривалим і торкнеться всіх без винятку, лише поставивши в чергу спочатку активних, далі всіх інших, а в кінці і тих, хто помилився і схилився до зради — ми вирішили не мовчати. <...> Кримські татари — не зрадники і не терористи. Свободу усім політв'язням Кремля. Як би ви не ухитрялися у своїй пропаганді обдурити народ і світ, перемога правди неминуча. Так було в минулому, так буде і зараз. Це лише питання часу. Хочете ви цього чи ні, вірите ви чи не вірите», — завершив свій виступ Сервер Мустафаєв.

Як відомо, у жовтні 2017 року під час масових облав у Бахчисараї за обвинуваченням у «тероризмі» окупанти затримали шістьох кримських татар: Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір`яєва та Ернеса Аметова. У травні 2018 року в Криму також затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва та жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Обвинувачення проти них долучили до «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група).

Нагадаємо, що сторона обвинувачення запросила терміни ув'язнення для фігурантів цієї «справи»: Серверу Мустафаєву — 17 років, Марлену Асанову — 20 років, Мемету Бєлялову — 21 рік, Тимуру Ібрагімову — 20 років, Серверу Зекір'яєву — 15 років, Сейрану Салієву — 19 років, Ернесу Аметову — 17 років і 6 місяців, Едему Смаїлову — 17 років і 6 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ