Вступити до родини ATR

Ще вісьмом кримськотатарським політв’язням продовжили арешт

11 вересня 2020, 11:47
660

«Верховний суд» Криму продовжив на 3 місяці арешт вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група).

Як повідомляють активісти «Кримської солідарності», Джемілю Гафарову, Іззету Абдуллаєву, Енверу Аметову, Владлену Абдулкадирову, Сейрану Муртазі, Сервету Газієву, Рустему Сейтхалілову, Меджиту Абдурахманову продовжили термін тримання під вартою до 15 грудня 2020 року.

Засідання відбулися у закритому режимі. Клопотання захисників про відкриті «судові» процеси були відхилені. Адвокат Сафіє Шабанова, яка представляла інтереси Джеміля Гафарова, повідомила, що в ході засідання знову відзначалися процесуальні порушення.

«Судом неодноразово порушувалися права мого підзахисного, а саме — нам не дали належного часу для конфіденційної бесіди, і тому ми двічі і тричі клопотали перед судом. Суд кожен раз обмежувався п'ятьма хвилинами. Джеміль Гафаров говорив про те, що правоохоронні органи, влада намагається переслідувати його як представника кримських татар, переслідують за етнічною ознакою, і тому що він сповідує Іслам. Судді, звичайно ж, це не подобалося, виступ Джеміль ага кілька разів переривався», — розповіла адвокат.

Політв’язень Джеміль Гафаров звернув увагу «суду» на стан свого здоров'я, нагадавши, що є інвалідом другої групи. «Суд» ці заяви не взяв до уваги.

Як повідомляв ATR.ua, в результаті облави ФСБ на кримських татар в Криму 27 березня 2019 року були затримані 20 осіб за підозрою у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір» (забороненої в РФ). 28 березня стало відомо про затримання у Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував усіх 23 кримських татар. Згодом деяких фігурантів «справи» незаконно етапували до Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ