Вступити до родини ATR

Всі проблеми мого народу почалися, коли Росія окупувала Крим — останнє слово Ернеса Аметова у суді

11 вересня 2020, 12:59
730

10 вересня 2020 року кримськотатарський політв’язень, фігурант «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група) Ернес Аметов у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону виступив з так званим останнім словом, в якому заявив, що нічого не порушував і не розуміє, за що його засуджують.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Останнє слово політв’язня поширило об’єднання «Кримська солідарність».

«Мене звати Аметов Ернес Сеярович. Я не терорист, а політв'язень. Кажуть, що всі мусульмани —терористи. Коли я був маленький, я теж думав, що всі китайці — каратисти. З розвінчання цього міфу я б хотів почати свою промову. Я за освітою юрист і усвідомлюю, на що я право маю, а на що — ні. І я заявляю, що я нічого не порушував. Запитувати будь-який строк на підставі цих доказів —це не серйозно. Я думав, тут буде суд, де донесуть до людини, в чому її вина. Я думав тут буде виховний процес, а незрозуміло, від чого я мав би утриматися, що я зробив поганого», — почав він.

Ернес Аметов каже, що мозок йому даний, щоб думати і аналізувати, а якщо це злочин, то він не знає, як йому жити. Водночас додає, що кримськотатарський народ для Росії є загрозою, і вона буде намагатися усіма методами вичавити з людей Іслам.

«Я вважаю відповідь криється в тому, що Росія боїться змін в Криму. Кримськотатарський народ перетворився в малочисельний зникаючий народ, який потрібно оберігати. Але кримські татари — багатодітні та не вкладаються в цю роль. Чого вартий один Сервер Зекір'яєв? Росія боїться демографічного вибуху. Вона завжди намагалася витравити з жителів Іслам», — зауважив політв’язень.

Окрім того, Ернес Аметов розкритикував цензуру і радянські методи Росії щодо контролю усіх сфер життя, зокрема — релігію.

«Я — кримський татарин, який сповідує Іслам і не бачить в цьому проблеми. Для Росії я став терористом. Держава звикла диктувати своїм жителям, як їм думати і який Іслам сповідувати, але на милування нема силування. Я не терорист. Я намагався уберегти себе і своє потомство від розпусти навколо за допомогою одного єдиного рятівного круга — Ісламу», — підсумував Ернес Аметов.

Як відомо, у жовтні 2017 року під час масових облав у Бахчисараї за обвинуваченням у «тероризмі» окупанти затримали шістьох кримських татар: Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір`яєва та Ернеса Аметова. У травні 2018 року в Криму також затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва та жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Обвинувачення проти них долучили до «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група).

Нагадаємо, що сторона обвинувачення запросила терміни ув'язнення для фігурантів цієї «справи»: Серверу Мустафаєву — 17 років, Марлену Асанову — 20 років, Мемету Бєлялову — 21 рік, Тимуру Ібрагімову — 20 років, Серверу Зекір'яєву — 15 років, Сейрану Салієву — 19 років, Ернесу Аметову — 17 років і 6 місяців, Едему Смаїлову — 17 років і 6 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ