Вступити до родини ATR

Ахтем Сеїтаблаєв став лауреатом премії імені Стуса

14 вересня 2020, 09:52
661

Український режисер кримськотатарського походження, актор театру і кіно Ахтем Сеїтаблаєв став лауреатом премії імені Василя Стуса 2020 року.

ФОТО: PEN Ukraine

ФОТО: PEN Ukraine

Про це на офіційному сайті повідомив PEN Ukraine — організатор премії імені Стуса.

Так, Ахтем Сеїтаблаєв отримав диплом, грошову винагороду і відзнаку — статуетку, розроблену дизайнером Дмитром Покрасьоном і скульптором Станіславом Кадочниковим. Нагороду йому вручив декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук.

{gallery_1}

У своєму виступі Сеїтаблаєв сказав, що, дізнавшись свого часу історію життя Василя Стуса, був вражений його мужністю.

«Я досі не уявляю, як йому вдалося перебороти свій страх перед молохом радянської влади. Можливо, він знайшов ці сили в собі, бо вірив у те, що робив і створював, вірив, що, попри все, він не сам у своїй боротьбі, що є люди, які його підтримують, люди, яким не все одно. <...> Люди, для яких є різниця між творенням і руйнуванням. Люди, яким важливо, які назви мають вулиці, на яких живуть їхні діти та батьки, навіть якщо вони освітлені й заасфальтовані. Люди, які знають різницю між рідним і ворожим. Люди, які з великою гідністю і мужністю відстоюють свої сенси й цінності. Багатьом із нас сьогодні значно легше жити й боротися за свою гідність, за життя своєї землі й своїх дітей тому, що був і є Василь Стус, що серед нас і сьогодні літає Птах його душі», — зазначив режисер.

На церемонії нагородження був присутнім і лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв.

«Мав нагоду привітати Ахтема  Сеїтаблаєва з нагородженням премії імені Василя Стуса 2020 року. Премію імені Василя Стуса щороку вручають літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам за внесок в українську культуру й стійкість громадянської позиції. Це одна з найдавніших українських премій у області культури», — пізніше прокоментував Джемілєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ