Вступити до родини ATR

Тимуру Шаймарданову виповнилося 40 років

15 вересня 2020, 15:13
563

Кримськотатарському активісту, учаснику ініціативи «Український народний дім» Тимуру Шаймарданову, який шість років тому зник безвісти в окупованому Криму, 13 вересня виповнилося 40 років.

Про день народження кримськотатарського активіста нагадала громадська активістка Наталя Лютикова.

«Тимуру 40. І вже сьомий рік ми нічого не знаємо про його долю», — написала вона у своєму Facebook.

Як повідомляв ATR.ua, в кінці травня 2014 року в Сімферополі зникли безвісти кримські татари Тимур Шаймарданов і Сейран Зінедін — активні учасники протестів проти російської окупації Криму. З тих пір про їхню долю нічого не відомо.

За словами цивільної дружини Тимура Шаймарданова, 26 травня 2014 року він хотів сходидити в банк. О 10:15 подзвонив батькам і сказав, що найближчим часом йому дзвонити не варто, бо він буде зайнятий чимось важливим. Після цього чоловік більше не виходив на зв'язок і про його місцезнаходження родичам і друзям нічого невідомо. Де він пропав і за яких обставин — невідомо.

За фактом зникнення були відкриті кримінальні провадження, як в окупованому Криму, так і на материковій Україні, проте нині розслідування ніяких результатів не принесло.

Зазначимо, що свідки і родичі повідомляли про ймовірну причетність членів «самооборони» Криму до викрадення кримськотатарського активіста.

Тимур Шаймарданов у 2014 році разом з однодумцями створив в Криму неформальну організацію «Український народний дім», яка об'єднувала не згодних з анексією півострова кримчан. З початком Євромайдану в Україні він став його щирим прихильником. У березні 2014 року біля стін українського штабу берегової оборони Шаймарданов брав участь в організації цілодобового чергування. Тоді кримськотатарські активісти допомагали українським військовим, чим могли. Тимур Шаймарданов також вивозив українських бійців з території окупованого Криму. Всього волонтери «Українського народного дому» допомогли більш ніж двом тисячам військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ