Вступити до родини ATR

Верховна Рада у першому читанні ухвалила закон про воєнні злочини

17 вересня 2020, 14:18
761

Верховна Рада України 17 вересня у першому читанні ухвалила Проєкт закону №2689 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права».

ФОТО: Ukrinform

ФОТО: Ukrinform

Про це повідомив постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич.

«Проєкт закону № 2689 щойно підтриманий Верховною Радою України у першому читанні. Дуже дякуємо парламенту за підтримку, особлива подяка Комітету ВР з правоохоронної діяльності. Дуже важливо підтримати законопроект в цілому і зробити те, що мало бути зроблено давно. Радий бути серед авторів та прибічників цього важливого законопроекту», — підкреслив він.

Як відомо, за понад 6 років український Кримінальний кодекс не адаптували до російсько-української війни. У ньому досі не прописана відповідальність за злочини проти людяності, а склади воєнних злочинів не відповідають вимогам міжнародного права.

Зазначимо, що проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права передбає зміни до статті 8 Кримінального кодексу України щодо запровадження принципу універсальної юрисдикції щодо злочинів агресії, геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, тобто такої дії законодавства про кримінальну відповідальність, яка не пов'язана з місцем вчинення злочину, громадянством, постійним місцем проживання підозрюваного чи потерпілого або шкодою національним інтересам держави. Також передбачається кримінальна відповідальність військових командирів, інших осіб, що фактично діють як військові командири та інших начальників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ