Вступити до родини ATR

Місія ООН представить нову доповідь щодо ситуації з правами людини у Криму

22 вересня 2020, 07:31
414

Сьогодні, 22 вересня, у Києві відбудеться презентація Моніторингової місії ООН з прав людини щодо ситуації в окупованому Росією Криму.

Як повідомила пресслужба місії, нова доповідь охоплює період з 16 лютого по 31 липня 2020 року.

«Доповідь ґрунтується на спостереженнях, зроблених під час виїздів на місця, відвідування місць тримання під вартою, судових засідань та зібрань, а також на 906 поглиблених інтерв'ю з жертвами та свідками порушень прав людини та іншими зацікавленими особами. Серед іншого, доповідь містить інформацію про свавільні затримання, катування, жорстоке поводження, вплив конфлікту і COVID-19 на населення у зоні конфлікту, дискримінацію та насильство по обидва боки лінії зіткнення на сході України і в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна), тимчасово окупованих Російською Федерацією», — йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що ситуацію з порушенням прав людини місія відстежує з офісів у Києві та Одесі.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ