Вступити до родини ATR

Ситуація з мовою ворожнечі у російських ЗМІ у Криму погіршується — Кориневич

22 вересня 2020, 10:50
555

Постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич наголошує, що в окупованому Криму продовжує погіршуватись ситуація з використанням місцевими та російськими ЗМІ мови ворожнечі, яка спрямована переважно на кримських татар, етнічних українців та релігійні меншини.

Про це Кориневич заявив під час онлайн дискусії «Мова ворожнечі, соціальні медіа та меншини», повідомляє представництво президента України в АРК.

«Починаючи з початку окупації Криму Російською Федерацією, у медіа-полі Криму був сплеск мови ворожнечі, переважно проти етнічних українців, кримських татар, членів Меджлісу кримськотатарського народу та журналістів. Кримські татари, представники корінного народу Криму, в основному зображуються радикальними ісламістами та екстремістами, а їх представницький орган — Меджліс кримськотатарського народу — екстремістською організацією», — сказав представник президента.

Він уточнив, що в більшості випадків мова ненависті використовується в ефірах новин та інформаційно-аналітичних програмах, що транслюються на центральних російських телеканалах, які також транслюються на території окупованого Криму, а також на веб-сайтах кримських ЗМІ, зокрема веб-сайти державних органів «влади» півострова.

У зв’язку з цим представник президента рекомендує:

— підвищити обізнаність громадськості про наслідки російської агресії в окупованому Криму, зокрема у сфері мови ворожнечі;

— закликати Російську Федерацію дотримуватися міжнародного гуманітарного права, міжнародного права щодо прав людини в тимчасово окупованому Криму та виконувати обов’язок захищати цивільне населення від актів насильства чи залякування та образ, які часто присутні в мові ворожнечі;

— не допускати дискримінації цивільного населення в Криму на основі расових, релігійних чи політичних переконань;

— сприяти доступу встановлених регіональних та міжнародних механізмів моніторингу прав людини для спостереження за ситуацією з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна).

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ