Вступити до родини ATR

В ООН закликали РФ припинити переслідування кримських татар

23 вересня 2020, 08:40
603

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) опублікувало доповідь про порушення прав людини в окупованому Криму та Севастополі, в якій місія закликає Росію припинити переслідування кримських татар на півострові.

Доповідь щодо порушень прав людини в окупованому Криму та Севастополі в період з 16 лютого по 31 липня напередодні поширили на сайті УВКПЛ.

«Ми закликаємо Росію як державу-окупант у Криму припинити переслідування жителів півострова за мирне сповідування ними своїх релігійних переконань і припинити призов жителів Криму у збройні сили Росії», — йдеться у повідомленні.

Окрім того, місія ООН закликала Москву утриматися від депортації затриманих у Криму до Російської Федерації для відбування там покарання у вигляді позбавлення волі та повернути всіх уже депортованих. Також УВКПЛ вимагає забезпечити належний і безперешкодній доступ до окупованого Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ