Вступити до родини ATR

З Росією у нас складні відносини — Зеленський

23 вересня 2020, 13:58
545

Президент України Володимир Зеленський розповів про складні відносини з Росією, припинення війни та різні формати спілкування із Володимиром Путіним.

Фото: ЕРA (архів)

Фото: ЕРA (архів)

Про це йдется в інтервʼю президента словацькому економічному виданню Hospodárske noviny.

На питання щодо нормалізаціїї відносин з РФ президент України відповів, що відносини з країною-окупантом складні.

«З Росією у нас складні відносини. Сьомий рік триває війна на Донбасі. Росія анексувала наш півострів Крим. Водночас історично раніше у нас було чимало економічних і людських контактів, які довелося болісно обривати», — сказав президент.

Володимир Зеленський зазначив, що ключові кроки задля досягнення миру на Донбасі має зробити Росія.

«Україна зацікавлена в мирі найбільше, бо війна — на нашій території. Але на шляху до миру має бути рух двох сторін, і ключові кроки має зробити Росія, яка контролює окуповані території України. Ми хотіли б бачити більше прагнення Москви пришвидшити досягнення миру», — заявив президент.

Володимир Зеленський розповів, що має декілька форматів спілкування із президентом Росії. Зокрема, Нормандський чотиристоронній та двосторонній формати.

«Наприклад, торік у грудні ми досягли домовленості про транзит російського газу через територію України. Це гарантує енергетичну стабільність для всієї нашої частини континенту. Розмовляв із Путіним і 26 липня — напередодні встановлення режиму припинення вогню на сході. І ми маємо найдовший режим «тиші». Комунікація з Президентом Росії обмежена, але предметна. Як перфекціоніст я хотів би більшої ефективності від нашого діалогу», — наголосив очільник держави.

Нагдаємо, Володимир Зеленський провів останню телефонну розмову з Володимиром Путіним 26 липня 2020 року. Тоді вони обговорили виконання домовленостей, досягнутих під час Нормандського саміту. Окрім того, Зеленський тоді порушив питання звільнення кримськотатарського політв’язня Руслана Сулейманова у зв’язку з трагічною загибеллю його трирічного сина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ