Вступити до родини ATR

«Справа» Джемілєва: «суд» у Криму розпитував свідків про факти, що не стосуються «справи»

24 вересня 2020, 14:59
835

«Армянський міський суд» в окупованому Криму 24 вересня допитав ще трьох свідків у «кримінальній справі» щодо лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Зокрема, окупантів цікавила зброя, якою володів Джемілєв у Криму.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Як розповів захисник Джемілєва Микола Полозов після засідання, «суддя» розпитував у свідків, які особисто знайомі з лідером кримськотатарського народу, про зброю та боєприпаси, які нібито зберігалися в будинку Мустафи Джемілєва у Бахчисараї.

Раніше Микола Полозов вже розповідав, що окупаційний «суд» у Криму намагається долучити до «справи» Джемілєва матеріали справи його сина Хайсера, якого до окупації Криму — у 2013 році — було визнано винним у вбивстві з необережності.

«Справи» це не стосується, бо Мустафі Джемілєву не інкримінується в якості звинувачення необережне зберігання зброї. У зв’язку з цим не зрозуміло, чому «суд» оголошував свідчення, які є свідомо непридатними до «справи», — наголосив Полозов.

Наступне засідання у «справі» Мустафи Джемілєва в «Армянському міському суді» заплановане на 25 вересня на 9:30.

Як відомо, у квітні 2020 року «управління» Слідчого комітету Росії по Криму заочно пред'явило народному депутату України, лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву звинувачення за кількома статтями кримінального кодексу РФ. Зокрема, йому пред'явлено звинувачення за статтею про нібито «незаконне перетинання державного кордону Росії, скоєному групою осіб за попередньою змовою (частина 3 ст. 322 КК РФ)». Окрім того, Джемілєву також пред'явлено звинувачення за статтями «про недбале зберігання вогнепальної зброї, що спричинило тяжкі наслідки (стаття 224 КК РФ)». Також лідеру кримськотатарського народу закидають «незаконне придбання і зберігання боєприпасів, незаконне придбання та зберігання бойових патронів до нарізної вогнепальної зброї калібру 7.62, придатних для стрільби і заборонених у цивільному обороті (частина 1 статті 222 КК РФ)».

Як повідомляв ATR.ua, раніше Москва оголосила лідера кримськотатарського народу персоною нон-грата за його невизнання незаконної анексії півострова і за відмову співпрацювати з окупаційною «владою» Криму. Проти Мустафи Джемілєва в РФ раніше було порушено «кримінальну справу» за трьома статтями, проте вони засекречені. «Прокуратура» Криму вважає його також причетним до енергетичної блокади півострова. Лідер кримських татар раніше був заочно арештований в Росії і оголошений у федеральний розшук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ