Вступити до родини ATR

Окупанти планують проводити «реставрацію» Ханського палацу в Бахчисараї ще не один рік

25 вересня 2020, 09:40
727

«Влада» окупованого Криму планує завершити руйнування під виглядом «реставрації» деяких об’єктів Ханського палацу в Бахчисараї у 2022 році, потім хочуть взятися за інші споруди на території палацу.

Про це заявив «голова» окупаційного «комітету з культури і охорони культурної спадщини» Криму Микола Волков, передають кримські ЗМІ.

«На таких об'єктах робота не повинна припинятися. Це величезний об'єкт, там завжди є, що робити. Там є пам'ятники 16, 17, 18, 19 і 20 століть, військове кладовище. Але через недобросовісних підрядників терміни здачі об'єктів постійно зсуваються. Очікується, що реконструкція завершиться в 2022 році. І сподіваємося, що почнеться робота над іншими об'єктами», — сказав він.

Як відомо, у 2015 році Росія у Криму почала так звані «реставраційні» роботи в Ханському палаці в Бахчисараї. Як стверджують фахівці, окупанти фактично знищують палац. Так звані «ремонтні роботи» стали причиною для руйнування оригінального фундаменту і автентичної системи водопостачання Ханського палацу. Колишній очільник комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков також розповідав, що черепицю ручної роботи, якою був викладений дах Ханського палацу, окупанти замінили стилізованою підробкою. Окрім того, під час «реставрації» окупанти встановили і підперли підмостки на стіні мечеті Хан-Джамі, де розташований унікальний розпис 18-го століття.

У березні 2019 року секретаріат ЮНЕСКО опублікував доповідь Генерального директора Організації, в якому йдеться про погіршення ситуації в окупованому Криму в сфері компетенції ЮНЕСКО. Зокрема, в ЮНЕСКО визнали, що так звані «реставраційні роботи» на території Ханського палацу в Бахчисараї «загрожують історичній та культурній автентичності цього об'єкта, внесеного до Попереднього списку культурної спадщини ЮНЕСКО». В Організації заявили, що окупаційна влада робить грубі порушення в сфері захисту культурної спадщини Криму.

Головне управління Нацполіції в АР Крим і Севастополі у 2018 році відкрило кримінальне провадження за фактом руйнування окупантами історичної пам'ятки історії та культури кримськотатарського народу — Ханського палацу в Бахчисараї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ