Вступити до родини ATR

Азербайджан ввів воєнний стан

28 вересня 2020, 08:50
898

З 28 вересня в республіці Азербайджан набув чинності указ голови держави про введення воєнного стану та комендантської години.

Як повідомив помічник президента Хікмет Гаджієв під час брифінгу 27 вересня, президент Азербайджану Ільхам Алієв підписав указ про введення із 28 вересня військового стану на всій території країни на тлі загострення конфлікту з Вірменією.

«З 00:00 28 вересня оголосити військовий стан на всій території Азербайджану», — зазначено в документі, який затвердив парламент.

Цим указом влада країни також ввела комендантську годину, яка діятиме з 21:00 до 6:00 (з 20:00 до 5:00 за Києвом), в Баку і низці інших населених пунктів. Більшість із них розташовані поблизу регіону бойових дій і на кордоні з Вірменією.  У зазначені години громадянам заборонено залишати свої будинки без спеціального дозволу та документів, що підтверджують особу. Також діятимуть обмеження на рух транспорту.

Нагадаємо, вранці 27 вересня загострився конфлікт Азербайджану і Вірменії навколо Нагірного Карабаху. Обидві країни звинувачують одна одну в провокаціях. Влада Азербайджану заявила про загиблих під час обстрілу Нагірного Карабаху з боку Вірменії. У Вірменії, зі свого боку, повідомили про знищення кількох вертольотів і безпілотників ЗС Азербайджану. Вірменія та невизнана «Нагірно-Карабаська Республіка» 27 вересня ввели воєнний стан, оголошено мобілізацію.

27 вересня Міноборони Азербайджану заявило, що ЗС країни «звільнили від окупації» кілька населених пунктів невизнаної «Нагірно-Карабаської Республіки» (Арцах).

Зазначимо, що Анкара заявила про підтримку Баку. Інші країні, зокрема Україна і США, закликали сторони припинити військові дії.

Як відомо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році. У 1994-му році — після шести років війни — був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною «республікою», але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ