Вступити до родини ATR

Кулеба в ООН закликав світ не заплющувати очі на терористичні дії окупантів у Криму

30 вересня 2020, 07:32
788

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що світове співтовариство не має заплющувати очі на терористичні методи на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це міністр сказав під час виступу у віртуальній зустрічі Групи друзів жертв тероризму, яка відбулася у рамках загальних дебатів 75-ї сесії Генасамблеї ООН.

Зокрема, очільник МЗС засудив тероризм та насильницький екстремізм як одні із ключових викликів міжнародному миру та розвитку. Глава українського зовнішньополітичного відомства привернув увагу учасників до досвіду України, яка вже сьомий рік поспіль протистоїть збройній агресії та терористичним методам РФ у Криму та на Донбасі.

«Світове співтовариство не має закривати очі на спроби держави-постійного члена Радбезу ООН змусити замовчати захисників прав людини, громадських активістів та журналістів на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу під виглядом проведення контртерористичних заходів», — заявив глава МЗС України.

Окрім того, Кулеба підкреслив важливість консолідації міжнародних зусиль для забезпечення дотримання прав жертв тероризму та надання їм належної підтримки, допомоги і реабілітації.

«Не менш важливим завданням залишається притягнення до відповідальності усіх організаторів, наставників та спонсорів терористичної діяльності», — наголосив міністр.

Зазначимо, що Група друзів жертв тероризму — це міжнародне політичне об’єднання країн-однодумців, що опікується проблемами захисту прав людей, постраждалих внаслідок терористичних актів.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ