Вступити до родини ATR

У Зеленського відповіли Чубарову щодо повернення українців з табору для біженців у Сирії

2 жовтня 2020, 13:34
898

В Офісі президента України відповіли на заклик Рефата Чубарова посприяти поверненню 100 українських жінок та дітей з сирійського табору Аль-Хол та закликали представників Меджлісу не політизувати роботу української розвідки, спеціальних служб і дипломатів.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Офісу президента.

«Окремі представники Меджлісу у зв’язку з об’єктивними обставинами просто не можуть бути детально поінформованими щодо конкретики в тій діяльності, яка здійснюється для повернення додому, в Україну, наших громадян із таких гарячих точок, як Сирія. Над цим професійно працюють, перш за все, дипломати, спеціальні служби та розвідка», — зазначається у відповіді.

В Офісі президента наголошують, що питання про повернення людей саме з тієї зони конфлікту не можна зводити до медійних «емоційних образів про жінок і дітей», адже кожен із дорослих людей, що перебували на територіях, контрольованих ІДІЛ, має «певну особисту історію, яку потрібно досконало вивчити».

«Крім того, з метою евакуації наших громадян з табору «Аль-Хол» спеціальні органи України проводять низку практичних заходів, зокрема негласних, щодо моніторингу безпекової ситуації та пошуку дійсно можливих шляхів евакуації. Це також потрібно враховувати», — підкреслюють у президента.

За даними Офісу президента, переважна більшість утримуваних українських біженців у Сирії є вихідцями з тимчасово окупованого Криму, і публічне розголошення інформації може призвести до утисків, затримань з боку спеціальних органів РФ їхніх близьких у Криму.

«Тому закликаємо представників Меджлісу не політизувати роботу української розвідки, спеціальних служб і дипломатів. З іншого боку, все ж таки очікуємо від Меджлісу конкретної роботи у тих питаннях, які входять безпосередньо до його компетенції. Зокрема це стосується й запропонованого Президентом Володимиром Зеленським створення міжнародної платформи для обговорення питання деокупації Криму», — наголосили у президента.

Очільник Меджлісу, зі свого боку, після оприлюднення цього повідомлення Офісу президента, написав у своєму Facebook таке:

«Сьогодні з кабінетів деяких українських політиків по відношенню  до кримськотатарського народу потягнуло затхлістю часів «повідомлень ТАРС» 80-х років», — наголосив Рефат Чубаров.

Нагадаємо, напередодні очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав українську владу посприяти поверненню на батьківщину 100 українських жінок та дітей із сирійського табору Аль-Хол — найбільшому на півночі Сирії притулку для членів сімей бойовиків Ісламської Держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ