Вступити до родини ATR

«Справи» проти кримськотатарських політиків мають стимулювати українських правоохоронців на відповідні дії — Чубаров

5 жовтня 2020, 11:22
689

Очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що сфабриковані окупантами «справи» проти кримськотатарських і українських політиків мають стимулювати українських правоохоронців на відповідні дії проти окупантів.

Про це Рефат Чубаров заявив на брифінгу у Києві.

«Всі ці судові «справи» (проти кримськотатарських політиків та активістів — ред.) з тими рішеннями, які будуть ухвалені, будуть абсолютно незаконними, неправовими й юридично нікчемними. Але це не означає, що ми не маємо на них реагувати. Більш того, це, в якійсь мірі, має стимулювати відповідні правоохоронні органи Української держави на те, аби все більше і більше ретельно приділяти увагу різним іншим напрямкам, до яких до цього часу не доходили руки», — заявив очільник Меджлісу.

Окрім того, Рефат Чубаров заявив про те, що він пов’язує останню активізацію окупантів щодо фабрикації нових «справ» проти кримськотатарських політиків та активістів з анонсованим на травень 2020 року «Маршем гідності» до окупованого Криму, який довелося відкласти через епідемію коронавірусу.

Зазначимо, що 5 жовтня у Києві відбувся брифінг щодо політичних переслідувань з боку окупантів у Криму лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, очільника Меджліса Рефата Чубарова та віце-президента Всесвітнього конгресу кримських татар Ленура Іслямова.

Нагадаємо, у квітні 2020 року «управління» Слідчого комітету Росії по Криму заочно пред'явило лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву звинувачення за кількома статтями кримінального кодексу РФ. Зокрема, йому пред'явлено звинувачення за статтею про нібито «незаконне перетинання державного кордону Росії, скоєному групою осіб за попередньою змовою (частина 3 ст. 322 КК РФ)». Окрім того, Джемілєву також пред'явлено звинувачення за статтями «про недбале зберігання вогнепальної зброї, що спричинило тяжкі наслідки (стаття 224 КК РФ)». Також лідеру кримськотатарського народу закидають «незаконне придбання і зберігання боєприпасів, незаконне придбання та зберігання бойових патронів до нарізної вогнепальної зброї калібру 7.62, придатних для стрільби і заборонених у цивільному обороті (частина 1 статті 222 КК РФ)». Проти Джемілєва в РФ раніше було також порушено «кримінальну справу» за трьома статтями, проте вони засекречені.

Як відомо, у березні 2020 року окупанти у Криму порушили чергову «кримінальну справу» проти очільника Меджлісу кримськотатарського народу. Його звинувачують нібито в «організації масових заворушень» під час мітингу у Сімферополі 26 лютого 2014 року.

«Кримінальну справу» щодо Ленура Іслямова окупанти порушили у жовтні 2015 року, згодом його оголосили у федеральний розшук. У Криму віце-президента Всесвітнього конгресу кримських татар звинувачують в нібито «організації незаконного збройного формування», «здійсненні диверсійних дій», а також закидають «публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ