Вступити до родини ATR

В Україні в обіг вводять пам’ятну монету, присвячену Амет-Хану Султану

5 жовтня 2020, 13:17
1758

З 7 жовтня Національний банк України вводить в обіг памʼятну монету, присвячену 100-річчю з дня народження активного учасника національного руху кримських татар, двічі Героя Радянського Союзу, льотчика-випробувача Амет-Хана Султана.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Присвячена 100-річчю від дня народження одного з найвідоміших військових льотчиків-асів часів Другої світової війни, випробувачу, двічі Герою Радянського Союзу, національному герою кримськотатарського народу — Амету-Хану Султану. Він здійснив 603 бойові вильоти, особисто збив 30 (один із застосуванням повітряного тарана) і в складі групи – 19 літаків ворога. Від 1946 року — льотчик-випробувач, на рахунку якого тестування понад 100 типів літаків», — йдеться у повідомленні.

Пам’ятна монета із серії «Видатні особистості України», номіналом 2 гривні, вийде в обіг тиражем 30 тис. штук.

З однієї сторони монети зображено літак часів Другої світової, обрис збитого ворожого літака, малий Державний герб України, напис «Україна», рік карбування й номінал. З іншого боку — напис «Амет-Хан Султан», роки життя героя, його портрет та зображення приладу літака. Художниками були Володимир Таран, Олександр Харук та Сергій Харук. Скульптор — Володимир Атаманчук.

Нагадаємо, Амет-Хан Султан народився 25 жовтня 1920 року в Криму, в Алупці. У період Другої світової війни він здійснив понад 600 бойових вильотів, в яких особисто збив 30 літаків супротивника і 19 — у складі груп. Тільки в кримському небі він збив шість бойових фашистських літаків. Після війни він брав безпосередню участь у підготовці до польотів в космос перших космонавтів — Юрія Гагаріна, Германа Титова, Павла Поповича та інших. Амет-Хан Султан не отримав звання Героя втретє тому, що називав себе кримським татарином. Льотчик трагічно загинув 1 лютого 1971 при здійсненні чергового випробувального польоту.

У травні 2015 року Верховна Рада України ухвалила постанову про присвоєння міжнародному аеропорту Сімферополя імені Амет-Хана Султана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ