Вступити до родини ATR

Протести в Бішкеку: президент Киргизстану заявив про спробу захоплення влади

6 жовтня 2020, 08:55
741

Минулої ночі в Киргизстані була здійснена спроба незаконно захопити державну владу.

ФОТО: Табылды Кадырбеков

ФОТО: Табылды Кадырбеков

Про це заявив президент країни Сооронбай Жеенбеков.

«Минулої ночі деякі політичні сили спробували незаконно захопити державну владу. Використовуючи підсумки виборів як привід, вони порушили громадський порядок», — йдеться у зверненні президента.

За словами Жеенбекова, він наказав силовикам не відкривати вогонь.

«Вони не корилися правоохоронцям, побили медиків і завдали ушкоджень будівлям. Я наказав силовим органам не відкривати вогонь і не проливати кров, щоб не наражати на небезпеку життя жодного громадянина», — додав він.

Президент Киргизстану закликав лідерів протестів повернутися в правове поле, а співвітчизників — не піддаватися на провокації.

«Я запропонував Центральній виборчій комісії ретельно розслідувати порушення і в разі необхідності анулювати результати виборів. Я закликаю лідерів політичних партій заспокоїти своїх прихильників і відвести їх із місць скупчення. Закликаю всіх моїх співвітчизників зберігати мир і не піддаватися закликам провокаційних сил», — наголосив Жеенбеков.

Зазначимо, що 5 жовтня у столиці Киргизстану тисячі людей, не погоджуючись із результатами парламентських виборів, вийшли на мітинг. Відразу кілька опозиційних партій заявили, що не визнають результати виборів з причини масових порушень і фальсифікацій у ході виборчого процесу. У ніч на 6 жовтня демонстранти пішли на штурм будівлі Білого дому, де пізніше почалася пожежа, і Держкомітету нацбезпеки, а також звільнили екс-президента Алмазбека Атамбаєва. Під час розгону силовиків, де застосовувалися водомети, світлошумові гранати та гумові пулі, постраждали понад 600 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ