Вступити до родини ATR

ЄС готовий долучитися до української ініціативи зі створення Кримської платформи — Зеленський

7 жовтня 2020, 09:35
753

Європейський Союз високо оцінив активну позицію України в Нормандському форматі задля мирного врегулювання ситуації на Донбасі та висловив готовність долучитися до української ініціативи зі створення Кримської платформи.

ФОТО: Офіс президента

ФОТО: Офіс президента

Про це Володимир Зеленський заявив на прес-конференції за підсумками 22-го Саміту Україна – ЄС, передає Офіс президента.

Зокрема, глава держави повідомив, що отримав запевнення: санкції Європи діятимуть до повного відновлення суверенітету й територіальної цілісності України.

«Ми вдячні нашим партнерам за послідовність і підтримку. Нещодавнє рішення про санкції за будівництво залізничного переходу через Керченський міст її доводять», — заявив він.

За словами Зеленського, учасники зустрічі детально обговорили регулярні порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму та залучення ЄС до захисту кримчан, що страждають від тимчасової окупації й політичних переслідувань на півострові.

«Я радий, що Європейський Союз принципово готовий долучитися до нашої ініціативи щодо формату «Кримська платформа», — резюмував президент.

Президент Європейської ради Шарль Мішел, зі свого боку, підтвердив, що Європейський Союз продовжуватиме підтримку територіальної цілісності України та засудження незаконної анексії Росією Кримського півострова.

«Підтримка з боку Євросоюзу Мінських угод і невизнання анексії Криму та Севастополя Росією залишаються з нашого боку непохитними. Санкції на підтримку цієї політики були продовжені 1 жовтня. Також у нас є конкретні персональні санкції проти осіб, які будували Керченський міст. Кроки Володимира Зеленського, спрямовані на подолання цього конфлікту, дуже важливі. Ми закликаємо Росію взаємно здійснювати такі кроки, щоб знайти мирне врегулювання, яке б поважало суверенітет і територіальну цілісність України. Ми закликаємо Росію виконати свої зобов’язання», — заявив Мішел.

Як відомо, 6 жовтня у Брюсселі відбулася пленарна сесія 22-го Саміту Україна – Європейський Союз за участі президента України Володимира Зеленського, президента Європейської ради Шарля Мішеля та Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ