Вступити до родини ATR

У Меджлісі зробили заяву щодо проблем у співпраці з Офісом президента

8 жовтня 2020, 07:44
961

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив про проблеми в системній взаємодії та співпраці Меджлісу з органами державної влади України, насамперед із президентом країни.

Про це йдеться у офіційній заяві Меджлісу кримськотатарського народу, яку поширив Рефат Чубаров.

«У грудні 2019 року відповідно до доручення президента України представництвом президента України в АРК спільно з меджлісом кримськотатарського народу був розроблений і представлений в Офіс президента проект указу президента України «Про співробітництво з Меджлісом кримськотатарського народу», розгляд якого, на жаль, «триває» і по сьогодні», — йдеться в заяві.

Також зазначається, що основною метою Меджлісу, який в період між сесіями Курултаю має статус єдиного вищого повноважного представницько-виконавчого органу кримськотатарського народу, є ліквідація наслідків геноциду, вчиненого радянською державою щодо кримських татар, відновлення національних і політичних прав кримськотатарського народу і реалізація його права на самовизначення на своїй національній території — в Криму.

«Залишаються також нереалізованими попередні узгодженості про подальшу роботу над переданими в Офіс президента України проектами законів «Про статус кримськотатарського народу», «Про корінні народи в Україні», «Про внесення змін до Конституції України в частині розділу Х «Автономна Республіка Крим». «Зависли» на рівні розгляду низка інших питань, що мають важливе значення для облаштування вимушених переселенців з Криму», — повідомляється також у заяві.

За словами Рефата Чубарова, своєчасне вирішення виниклих питань потребує вибудовування системної взаємодії та співпраці Меджлісу кримськотатарського народу з органами державної влади України, насамперед із президентом України.

У заяві також підтверджується прихильність Меджлісу системній взаємодії та співпраці з органами державної влади України, при цьому наголошується, що основою для такої співпраці є шанобливе ставлення до кримськотатарського народу, його Меджлісу і Курултаю, а також спільна робота з метою якнайшвидшої деокупації Криму.

«У лютому 2014 року <...> головним завданням Меджлісу кримськотатарського народу стала деокупація Криму і відновлення державного суверенітету України над Кримським півостровом та прилеглими до нього акваторіями Чорного та Азовського морів. <...> Особливу увагу у своїй діяльності Меджліс кримськотатарського народу приділяє питанням захисту прав кримськотатарського народу і прав людини в тимчасово окупованому Криму, а також прав громадян України — вихідців з тимчасово окупованого Криму», — наголошується також у заяві.

Наразі публічної реакції Офісу президента немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ