Вступити до родини ATR

Окупанти применшують дані щодо кількості смертей від COVID-19 — правозахисники

8 жовтня 2020, 10:24
794

Окупаційний «уряд» Криму цілеспрямованно применшує публічну статистику смертності від COVID-19.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група. Дані про негласне розпорядження окупантів щодо приховування реальної кількості смертей від коронавірусу, зібрані з різних джерел. 

«РФ повинна забезпечити профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням COVID-19, але замість цього приховує від населення і міжнародних організацій реальну статистику захворюваності і смертності, проводить без дотримання мір індивідуального захисту масові заходи з метою мілітаризації цивільного населення, включаючи дітей, ігнорує рекомендації ВООЗ і Ради Європи щодо захисту людей в місцях несвободи від COVID-19», — йдеться у повідомленні.

Кримська правозахисна група вважає, що необхідно вжиті відповідні заходи щодо дій Росії. У зв'язку з цим, вони підготували пропозиції до нового тексту резолюції ГА ООН «Положення в області прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна», які стосуються відповідальності РФ як держави, що окуповує в умовах пандемії.

Зокрема, правозахисники пропонують ООН в резолюції 2020 року заявити про відсутність ефективних заходів щодо запобігання розповсюдженню COVID-19 в Криму та місті Севастополі та закликати РФ, як державу-окупанта, вжити ефективні заходи, що необхідні для боротьби з поширенням коронавірусу.

Як відомо, «Мінохоронздоров'я» Криму змінило систему обліку померлих. Раніше окупанти повідомляли про смерті нібито усіх громадян, у яких підтвердили наявність коронавірусу. Тепер вони повідомлятимуть тільки про випадки, у яких люди помирають саме від COVID-19. Так, з урахуванням нової системи, у Криму відомо про смерть 109 пацієнтів (76 — у Криму, 33 — у Севастополі). За старою системою підрахунків, на півострові померли 129 пацієнтів з COVID-19 (96 — у Криму, 33 — у Севастополі).

Станом на ранок 8 жовтня загальна кількість хворих на півострові, за офіційними даними окупантів, досягла 6504 осіб (5413 — у Криму, 1091 — у Севастополі).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ