Вступити до родини ATR

Тещу політв'язня Едема Смаїлова судитимуть за участь в поодинокому пікеті

8 жовтня 2020, 13:52
983

Окупанти направили до «суду» «справу» про нібито адміністративне правопорушення щодо Мунівер Келямової — мати дружини політв’язня Едема Смаїлова, засудженого на 13 років колонії суворого режиму. У день оголошення вироку зятю Келямова вийшла у Криму з поодиноким пікетом на його підтримку.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомила адвокат Ліля Гемеджі, пишуть активісти «Кримської солідарності».

За інформацією адвоката, жінку притягають до відповідальності за участь в поодинокому пікеті, який співробітники «поліції» розцінюють, як «публічний захід», що нібито порушив указ окупаційного «голови» Сергія Аксьонова «Про введення режиму підвищеної готовності на території Криму» через поширення коронавірусу.

Гемеджі також зазначила, що у матеріалах «справи» проти Келямової є низка порушень.

«Постанова про порушення «адміністративного провадження» фактично винесена щодо іншої особи — «Келемової». Тобто в декількох документах її прізвище відрізняється. Також при складанні «адміністративного протоколу» були порушені її права. Не з'ясовувалося питання необхідності перекладача, не роз'яснювалися її права та обов'язки, не були запрошені свідки. <...> Всі ці зауваження ми вказали на окремому аркуші до протоколу. Як нам повідомили співробітники «поліції», «справа» буде направлена ​​до «Сімферопольського районного суду». Ми сподіваємося, що «Сімферопольський районний суд» врахує всі наші зауваження і припинить «провадження», — коментує адвокат.

Нагадаємо, 16 вересня 2020 року, в день винесення вироку у «справі про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група), Мунівер Келямова вийшла з поодиноким пікетом на автотрасу у Сімферопольському районі. На плакаті родичка політв'язня Едема Смаїлова написала: «Наші діти — не терористи. Говорити в мечеті — не злочин».

Як повідомляв ATR.ua, 16 вересня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група). Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекір’яєва, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва і Едема Смаїлова сумарно засудили до 110 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Ще одного фігуранта цієї «справи» — Ернеса Аметова — визнали невинним.

У жовтні 2017 року під час масових облав у Бахчисараї за обвинуваченням у «тероризмі» окупанти затримали шістьох кримських татар: Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір`яєва та Ернеса Аметова. У травні 2018 року в Криму також затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва та жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Обвинувачення проти них долучили до «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ