Вступити до родини ATR

Генсек ООН опублікував нову доповідь щодо порушень прав у Криму

9 жовтня 2020, 07:37
718

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш опублікував третю доповідь про ситуацію з правами людини в окупованому Росією Криму.

ФОТО: Reuters

ФОТО: Reuters

Як повідомляє моніторингова місія ООН з прав людини в Україні у Facebook , доповідь охоплює період з 1 липня 2019 року по 30 червня 2020 року. Документ заснований на документуванні порушень міжнародного гуманітарного права та міжнародного права в галузі прав людини на окупованій території.

Зокрема, Генсек ООН закликав РФ виконувати зобов'язання з міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права в окупованому Криму. Так, російська влада має дотримуватися заборони на застосування тортур і забезпечити всі правові гарантії затриманим особам. Окрім того, Москву закликають забезпечити в Криму свободу думок, зборів і совісті. Серед іншого Росія має скасувати заборону Меджлісу кримськотатарського народу.

Зазначається, що доповідь, серед іншого містить інформацію:

— про тортури і жорстоке поводження з боку співробітників ФСБ РФ та інших силовиків у Криму, без притягнення до відповідальності ймовірних винних осіб;

— про безкарність винних осіб, причетних до 43 випадків насильницьких зникнень;

— про неефективну безоплатну правову допомогу обвинуваченим у кримінальних справах;

— про неналежні умови утримання та обмежений доступ до медичних послуг у місцях тримання під вартою;

— про втручання в роботу журналістів;

— про втручання окупаційної влади у право на проведення мирних зібрань у Криму;

— про знесення приватних будинків кримських татар без компенсації власникам;

— про примусові переміщення і депортації з Криму, а також переміщення цивільних осіб з РФ до Криму.

Окрім того, окупаційну «владу» Криму також закликають забезпечити доступність освіти українською мовою.

Нагадаємо, що попередня доповідь Антоніу Гуттеріша щодо ситуації в Криму була опублікована в липні цього року.

Як відомо, військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ