Вступити до родини ATR

Окупанти два місяці утримують політв'язня Янікова в антисанітарних умовах

9 жовтня 2020, 13:48
1068

Фігурант «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група) Асан Яніков упродовж двох місяців перебуває на карантині в камері СІЗО №1 Сімферополя в антисанітарних умовах.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомила його адвокат Сафіє Шабанова, передають активісти «Кримської солідарності».

«Асан Яніков розповів, що з 8 серпня 2020 року перебуває на карантині, де зазвичай більше двох тижнів не утримують. Це напівпідвальне приміщення, фактично — це транзит. Звідси ті, хто надходять, пізніше розподіляються по камерах. У цій камері — антисанітарні умови утримання, сиро», — йдеться у повідомленні  Сафіє Шабанової.

Також, за словами адвоката, у її підзахисного через антисанітарні умови утримання погіршився стан здоров'я, але медична допомога не надається.

«У нього поновилися проблеми, пов'язані зі шлунково-кишковим трактом. Асан схуд, змарнів. Ніякої медичної допомоги Асану не надається. У СІЗО-1 Сімферополя немає ліків. За словами мого підзахисного, від усіх хвороб лікують цитрамоном», — пояснила захисниця.

Нагадаємо, Асану Янікову закидають ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі), ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі). Своєї провини він не визнає.

Як повідомляв ATR.ua, внаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня 2019 року були затримані 20 осіб за підозрою у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір» (заборонена в РФ). Серед них був і Асан Яніков. 28 березня стало відомо про затримання у Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував усіх 23 кримських татар. Згодом деяких фігурантів «справи» незаконно етапували до Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ