Вступити до родини ATR

Продовження боїв у Нагірному Карабасі: реакція ЄС

12 жовтня 2020, 09:21
620

Євросоюз закликав сторони конфлікту в Нагірному Карабасі дотримуватися домовленостей щодо перемир'я.

ФОТО: Reuters

ФОТО: Reuters

Зокрема, у ЄС висловили «надзвичайну стурбованість» через продовження бойових дій між Вірменією й Азербайджаном у Нагірному Карабасі попри заяви про досягнуте раніше перемир'я. Про це заявив Верховний представник Європейського союзу із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель.

«Ми з надзвичайною стурбованістю відзначаємо повідомлення про продовження військової діяльності, в тому числі проти цивільних об’єктів, а також про жертви серед цивільного населення, і закликаємо сторони забезпечити повне дотримання угоди», — йдеться в заяві Борреля.

Як відомо, 10 жовтня Вірменія та Азербайджан після багатогодинних перемовин у Москві домовилися про перемир’я. Через кілька годин після цього Міноборони Вірменії та Азербайджану звинуватили одне одного у порушенні режиму припинення вогню.

Нагадаємо, вранці 27 вересня загострився конфлікт Азербайджану і Вірменії навколо Нагірного Карабаху. Обидві країни звинувачують одна одну в провокаціях. Влада Азербайджану заявила про загиблих під час обстрілу Нагірного Карабаху з боку Вірменії. У Вірменії, зі свого боку, повідомили про знищення кількох вертольотів і безпілотників ЗС Азербайджану. Є інформація про загиблих з усіх боків конфлікту як серед військових, так і серед мирних жителів. Зазначимо, що Вірменія, невизнана «Нагірно-Карабаська Республіка» та Азербайджан ввели воєнний стан, оголошено мобілізацію.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році. У 1994 році — після шести років війни — був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною «республікою», але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ