Вступити до родини ATR

Офіс президента та Меджліс мають терміново узгодити питання щодо будівництва житла для кримських татар — Умеров

12 жовтня 2020, 14:50
1158

До зустрічі президентів України та Туреччини, яка має відбутися найближчим часом, Офіс президента та Меджліс кримськотатарського народу мають узгодити спільну позицію щодо будівництва Анкарою житла для кримських татар-переселенців з окупованого Криму.

Таку думку висловив народний депутат України від партії «Голос» Рустем Умеров у коментарі «Центру журналістських розслідувань».

«На мою думку, потрібно, щоб Офіс президента сів разом з лідерами кримських татар і вирішили це питання — технічно і концептуально. Тобто в нас зараз є питання концептуальності: це 1000 квартир чи 500? Турецька сторона каже: ми можемо зробити і тисячу, і півтори, але нам потрібно, щоб це сказав нам Офіс президента. Чому? Тому що ми як держава хочемо допомогти. І в цьому плані в нас є питання. Сподіваємося, за декілька тижнів ми можемо сісти і обговорити це питання. Тим паче, скоро відбудеться візит пана Зеленського до Туреччини. Я вважаю, що було б правильним, щоб до цього візиту ми зустрілися з Офісом, поспілкувалися і щоб разом дали свою пропозицію турецькій стороні», — заявив Умеров.

Він також нагадав, що ініціатива щодо будівництва житла для кримських татар–переселенців зародилася відразу після окупації Криму Росією, але до сьогоднішнього дня залишається нереалізованою.   

«На початку окупації Криму у 2014 році ми разом з лідером кримськотатарського народу, головою Меджлісу, делегатами Курултаю та активістами подумали, що потрібно зробити якийсь національний проєкт, який допоможе нашим переселенцям з числа кримських татар. <...> Так, ми запропонували пану Ердогану побудувати тисячу квартир в містах України, де будуть мешкати наші внутрішньо переміщені особи. Перша наша ідея була — збудувати в Києві, у Львові, Одесі, Херсоні, в Дніпрі і в Харкові. Це тисяча квартир, але 500 із них — у Києві. Потім, у 2016 році, коли зустрічались президент України і Туреччини, ми домовилися про таку систему: що Україна забезпечить землею, Туреччина – збудує квартири. Таким чином і Україна візьме участь, і Туреччина. Але до 2019 року ми не спроможні були вирішити питання з виділенням землі в цих містах», — розповів політик.

Наразі ж питання упирається у міжурядову угоду, яку має узгодити Україна.

«У Туреччині кажуть: «Наша мета була допомогти кримським татарам збудувати ці квартири». Але вони відносяться до нас з більш державницькою позицією і кажуть, що держава Україна повинна бути в курсі і ми робимо разом із Україною. Хто від держави Україна веде ці перемовини? Офіс президента, Міністерство з тимчасово окупованих територій. Там зв’язки налагоджені, але потрібно підписати  міжурядову угоду. І турецька сторона чекає на цей договір. Але технічно вони готові будувати», — зазначив Рустем Умеров.

Зазначимо, що президент Туреччини кілька разів — зокрема, у 2016 і 2020 роках — заявляв про готовність уряду Туреччини профінансувати і збудувати житло для кримських татар та інших переселенців із окупованого РФ Криму. Але ні за президента Петра Порошенка,  ні за президента Володимира Зеленського проєкт будівництва житла для переселенців з окупованого Криму не був реалізований.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ