Вступити до родини ATR

Україна у ПАРЄ нагадала про проблеми з кримськотатарською та українською мовами у Криму

14 жовтня 2020, 14:50
764

13 жовтня під час засідання Комітету ПАРЄ Україна порушила питання щодо проблем з навчанням у Криму кримськотатарською та українською мовами.

Про це повідомила голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи Єлизавета Ясько.

Зокрема, вона розповіла, що 13 жовтня відбулося засідання Постійного комітету ПАРЄ, на якому заслухали звіт Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович за 2019 рік.

«Я звернула увагу пані Міятович на питання, які, на жаль, не знайшли відображення у її звіті. Станом на 2020 рік російська окупаційна влада в Криму закрила всі заклади освіти, де навчалися українською мовою, та залишила лише кілька закладів, де викладають кримськотатарською мовою. Близько півмільйона українців в Криму позбавлені можливості спілкуватись, навчати дітей рідною мовою. Комісар обіцяла вивчити та слідкувати за цим питанням, втім про конкретні кроки для захисту української мови в Криму пані Комісар не висловилася», — зазначила очільниця української делегації.

Раніше ATR.ua писав про те, що згідно з результатами моніторингу Кримської правозахисної групи, в окупованому Криму не залишилося жодної школи, в якій викладання всіх предметів велося б українською мовою. Окрім того, повідомлялося, що в Росії та окупованому нею Криму учням шкіл з навчанням російською та кримськотатарською мовами видають підручники «Кримськотатарська мова», в дужках окупанти вказують на те, шо кримськотатарська мова це «нерідна мова».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ