Вступити до родини ATR

Європарламентарі надіслали листи солідарності кримськотатарським та українським бранцям Кремля

16 жовтня 2020, 09:32
720

Депутати Європарламенту написали листи незаконно утримуваним Росією українським політв’язням Осману Аріфмеметову, Ремзі Бекірову, Євгену Каракашеву та Сергію Філатову.

Про це повідомила європарламентар від Чехії Маркета Грегорова у своєму Facebook.

«Світ зараз розв’язує інші проблеми, але ми не маємо забувати, що Російська Федерація продовжує окупацію Криму і тримає незручних супротивників у в’язницях. Разом з іншими депутатами Європарламенту ми вирішили підписати лист солідарності, який має на меті підтримати політв’язнів морально», — написала депутат Європарламенту.

Водночас вона закликала небайдужих писати листи незаконно утримуваним Росією громадянам України.

«Це звучить як марнотратство, але насправді це багато значить для самих політв’язнів. До прикладу, лауреат премії Сахарова «За свободу думки» Олег Сенцов, повернувшись із в’язниці, публічно заявив, що листи  допомогли йому вижити в тюремних умовах, а правоохоронці були менш прискіпливі до нього, тому що відчували тиск ззовні», — додала Грегорова.

У своєму зверненні автори пишуть, що їм боляче бачити, як безкарність силовиків у випадках викрадень, арештів і нападів на активістів створила атмосферу повного страху в окупованому Криму.

«Ми глибоко стурбовані переслідуванням людей за їхні політичні погляди, релігійні переконання та тим фактом, що число цих ув’язнених уже досягло 118 і може продовжувати зростати. Ми обурені тим, що у XXI столітті багато людей у Криму зазнають середньовічних форм тортур, жорстокого й такого, що принижує гідність, поводження, не можуть вільно висловлювати свою думку і протестувати проти репресій», — йдеться у зверненні європарламентарів.

Автори звернення засудили дії Російської Федерації, що порушують права людини в Криму та репресії стосовно політичних в’язнів.

«Ми цінуємо мужність усіх вас, мужність, з якою ви несете свою долю. Ми плануємо розповісти про ці переслідування і обговорити це питання на різних заходах з прав людини, що проводяться в Європі», — додали автори звернення.

Маркета Григорова також нагадала адреси політв’язнів, за якими їх незаконно утримують:

— Ремзі Бекіров: ФКУ СІЗО №4, Росія, 344082, Ростовська область, Ростов-на-Дону, вул. Большая Садовая, 31.

— Осман Аріфмеметов: ФКУ СІЗО №1, Росія, 344022, Ростовська область, Ростов-на-Дону, вул. Максима Горково, 219.

— Євген Каракашев: ФКУ ИК-1, Росія, 361424, Кабардино-Балкарія, Чегемський район, с. Каменка, вул. Д.А. Мизева, 1.

— Сергій Філатов: ФКУ СІЗО №5, Росія, 344064, Ростовська область, Ростов-на-Дону, вул. Тонельная, 4.

Нагадаємо, що за даними українських правозахисних організацій, загалом у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку — кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки у сфабрикованих «кримінальних справах».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ