Вступити до родини ATR

У політв’язнів Гафарова та Омерова погіршився стан здоров’я — Денісова

22 жовтня 2020, 08:54
695

У політв'язнів, фігурантів «справи про так званий тероризм» Енвера Омерова (білогірська група) та Джеміля Гафарова (друга сімферопольська група) погіршився стан здоров'я.

ФОТО: gov.ua

ФОТО: gov.ua

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

«Стан здоров’я незаконно ув’язнених кримських татар, Джеміля Гафарова та Енвера Омерова, погіршується, проте керівництво місць несвободи, де їх незаконно утримують, ігнорує будь-які звернення про надання медичної допомоги. За словами рідних, Джеміль Гафаров, особа з інвалідністю ІІ групи, скаржиться на різке загострення хронічних хвороб. Його турбують постійні судоми в ногах, сильний біль у серці та різкі стрибки тиску. Енвера Омерова турбують сильні болі опорно-рухового апарату, які не дають вільно ходити», — поінформувала вона.

Омбудсмен додала, що окрім відсутності медичної допомоги, політв’язні перебувають в антисанітарних умовах, що суперечить Мінімальним правилам поводження з в’язнями.

«Крім того, наших громадян утримують в перенаповнених камерах, зокрема Джеміль Гафаров поміщений в камеру ще з 10 особами, однак там в наявності лише 6 ліжок. У камерних приміщеннях антисанітарія — велика кількість тарганів та клопів», — написала вона.

Людмила Денісова звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової із вимогою забезпечити Гафарова та Омерова кваліфікованою медичною допомогою, а також привести умови тримання у відповідність з Мінімальними правилами поводження з в’язнями.

Джеміль Гафаров є фігурантом «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група). Він був затриманий серед інших 20 осіб внаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня 2019 року за підозрою у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір». 10 вересня Джемілю Гафарову, Іззету Абдуллаєву, Енверу Аметову, Владлену Абдулкадирову, Сейрану Муртазі, Сервету Газієву, Рустему Сейтхалілову, Меджиту Абдурахманову продовжили термін тримання під вартою до 15 грудня 2020 року.

Енвер Омеров є фігурантом «справи про так званий тероризм» (білогірська група). 10 червня 2019 року біля в’їзду на «Керченський міст» окупанти зупинили автомобіль із родичами кримськотатарських політв’язнів, які прямували у Ростов-на-Дону на суди. Тоді «правоохоронці» затримали Енвера Омерова. Пізніше стало відомо, що у цей час обшуки проводилися ще у кількох будинках кримських татар в окупованому Криму. У той день окупанти також затримали й сина Енвера Омерова — Ризу Омерова. Кримських татар звинуватили у причетності до «терористичної» організації. 12 жовтня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону ухвалив рішення про продовження арешту Енверу і Ризі Омеровим та Айдеру Джеппарову до 15 січня 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ