Вступити до родини ATR

«Суд» обмежив термін ознайомлення з матеріалами двом фігурантам «справи про тероризм»

22 жовтня 2020, 09:50
1186

Окупаційний «Київський районний суд» Сімферополя частково задовольнив клопотання «слідчого» ФСБ Сергія Махнева про обмеження терміну ознайомлення з матеріалами «справи про так званий тероризм» щодо фігурантів другої сімферопольської групи Яшара Муедінова і Рустема Шейхалієва. Таким чином, вони зможуть вивчати десятки томів справи до 20 листопада.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомили адвокати Едем Семедляєв і Ліля Гемеджі, передають активісти «Кримської солідарності»

Так, слідчий заявив, що вважає, що сторона захисту «явно затягує час ознайомлення з матеріалами кримінальної справи».

Яшар Муедінов пояснив, що з СІЗО їх забирають о сьомій ранку, дві години вони стоять на етапі і лише о десятій приїжджають до ФСБ, тоді як назад їх повертають біля 10–11 вечора.

«Я читав по 150 сторінок в день, але справа в тому, що нас вивозять і в неділю теж. І прочитати це одне, це не просто книжка — треба ознайомитися, і тому швидше не виходить. Через те, що я у такому віці, виносити це кожен день важко», —  політв’язень.

Адвокат Едем Семедляєв звернувся до суду з тим, що вважає клопотання слідчого необґрунтованим.

«Обсяг великий — 56 томів. Плюс дуже об'ємні аудіозаписи. Аудіозаписи лише цього тижня почав слідчий видавати і ознайомлювати. Наскільки я знаю, там є лише два ноутбуки і дві пари навушників — все відразу не можуть слухати, тільки по черзі. Специфіка цих справ така, що аудіозапис усі намагаються порівняти з тими стенограмами, що складалися оперативниками», — підкреслив захисник.

У свою чергу адвокат Ліля Гемеджі заявила, що скорочення терміну ознайомлення порушило б конституційне право підсудних на захист.

«Понад півтора роки велося слідство, і тепер ми згадали про розумні терміни. Але розумні строки не повинні порушувати право на справедливий судовий розгляд і не повинні порушувати право на захист. Відповідно до того графіка, який буде встановлений слідством, буде порушено конституційне право на захист. Не повинен встановлюватися формальний термін і формально розглядатися справа», — додала Гемеджі.

Нагадаємо, окупаційний «Київський районний суд» Сімферополя 16 жовтня також обмежив термін розгляду матеріалів «справи про так званий тероризм» фігурантам другої сімферопольської групи Шабану Умерову, Ремзі Бекірову та Фарходу Базарову.

Як повідомляв ATR.ua, внаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня 2019 року були затримані 20 осіб за підозрою у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір» (забороненої в РФ). 28 березня стало відомо про затримання у Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував усіх 23 кримських татар. Згодом деяких фігурантів «справи» незаконно етапували до Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ