Вступити до родини ATR

Визволяти свої власні території складно, але необхідно — Іслямов

23 жовтня 2020, 12:46
931

На тлі успішної операції азербайджанської армії по відновленню територіальної цілісності, Україна може зробити власні висновки щодо необхідності зберегти непорушність своїх кордонів.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Таку думку в інтервʼю «Зеркалу» висловив віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар Лєнур Іслямов.

Він також вважає неприпустимим, що за 30 років окупації азербайджанських земель проти Арменії не були введенні міжнародні санкції.

«Тому що нині ми спостерігаємо кризу глобального масштабу, який виражається у тому, що провідні міжнародні організації, включаючи ООН, ОБСЄ або Раду Європи, найчастіше не в змозі забезпечити виконання державами-членами цих організацій взятих ними на себе зобов'язань підтримувати міжнародний мир і безпеку. Немає і механізму тиску на держави, які не виконують резолюції ООН. <...> Дійсно, настав час, коли долі суверенних держав і збереження унікальних народів не може вирішуватися лише голосами 5 постійних членів Радбезу ООН», — зазначив Лєнур Іслямов.

За його словами, навіть якщо знадобиться 30 років, як Азербайджану, Україні все одно вдасться повернути Крим.

Нагадаємо, вранці 27 вересня загострився конфлікт Азербайджану і Вірменії навколо Нагірного Карабаху. Обидві країни звинувачують одна одну в провокаціях. Влада Азербайджану заявила про загиблих під час обстрілу Нагірного Карабаху з боку Вірменії. У Вірменії, зі свого боку, повідомили про знищення кількох вертольотів і безпілотників ЗС Азербайджану. Є інформація про загиблих з усіх боків конфлікту як серед військових, так і серед мирних жителів. У Баку заявили, що Збройні Сили країни в перший день загострення конфлікту «звільнили від окупації» кілька населених пунктів невизнаної «Нагірно-Карабаської Республіки». Зазначимо, що Вірменія, невизнана «Нагірно-Карабаська Республіка» та Азербайджан ввели воєнний стан, оголошено мобілізацію.

Як відомо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році. У 1994 році — після шести років війни — був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною «республікою», але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ