Вступити до родини ATR

Окупація Криму заважатиме вступу України до НАТО — Лінкявічус

27 жовтня 2020, 14:59
748

Очільник Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус заявив, що окупація Криму Росією може стати перепоною вступу України до НАТО. Київ має вирішити це питання до членства в Альянсі.

Фото: АFР

Фото: АFР

Про це він сказав в інтерв’ю «Європейській правді».

«Звісно, те, що держава має проблеми зі здійсненням суверенітету та з територіальною цілісністю (окупація Криму — ред.), — це також важливий аргумент. Але в цьому разі має вагу те, що Україна не несе за це відповідальності, і це — важливий контраргумент. Але у кожному разі свого часу всі ці питання мають бути вирішені», — сказав Лінкявічюс.

Глава МЗС Литви пояснив, що передусім перепоною для вступу України в Альянс є конфлікт на Донбасі.

«Звісно, нинішня ситуація, війна з Росією, грає не на вашу користь. Правила НАТО такі, що Альянс не запрошуватиме до членства державу, на кордонах якої триває війна — незалежно від того, хто є агресором, а хто жертвою», — заявив він.

На уточнююче запитання, чи повинна Україна вирішити кримське питання до вступу до НАТО, він відповів так:

«Звичайно, до членства. Але й запрошення до членства не прийде швидко, повірте. Це Україні теж треба розуміти. У Литви це забрало 10 років».

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ