Вступити до родини ATR

Справа про скіфське золото: суд Амстердама задовольнив клопотання України про відвід судді

29 жовтня 2020, 10:06
643

28 жовтня Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення про відвід судді Дуко Ораньє, якого підозрюють в упередженості через зв'язки з Росією.

Фото: ANR Het Parool

Фото: ANR Het Parool

Відповідне рішення було опубліковано на сайті суду, повідомляє нідерландське видання Het Parool.

Зазначається, що українська сторона домоглася відведення судді з другої спроби.

Вперше українська сторона засумнівалася в об'єктивності Ораньє у 2019 році, зважаючи на те, що раніше він працював юристом у справах провідної російської нафтової компанії «ЮКОС» і мав зв'язки з Росією. Проте тоді апеляційний суд Гааги відхилив вимогу адвокатів.

У липні 2020 року Україна знову подала клопотання про відвід судді, посилаючись на нові докази, які ставили під сумнів деякі заяви судді. Розглядом питання займався апеляційний суд Амстердама, який виніс рішення на користь української сторони.

Нагадаємо, що Україна і музеї окупованого Криму упродовж тривалого часу вели судову тяжбу за повернення колекції золота. 14 грудня 2016 року суд в Амстердамі відмовився повертати в окупований Крим колекцію експонатів, вивезених у 2014 році, до анексії півострова Росією, на виставку в амстердамський музей Алларда Пірсона. Суд вирішив повернути артефакти Україні. Музеї окупованого Криму кілька разів намагалися оскаржити це рішення.

Зазначимо, що експонати кримських музеїв використовувалися для оформлення виставки «Крим: золото і секрети Чорного моря», яка з лютого по серпень 2014 року була представлена в музеї Алларда Пірсона. Після анексії українського Криму Росією окупанти заявили про «права» на експонати, вивезені з півострова. Колекція складається з понад 2 тисяч предметів зі страховою оціночною вартістю близько $ 2 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ