Вступити до родини ATR

Резніков: Називати Крим анексованим — помилково

29 жовтня 2020, 11:18
615

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що український півострів не анексовано, а тимчасово окуповано Росією.

Про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

«Я вкотре закликаю публічних і громадських діячів, їхні пресслужби, ЗМІ, експертів і просто дописувачів, коректно використовувати дефініції. Ані Україна, ані увесь цивілізований світ не визнає анексію Криму. Так, була спроба анексії, саме спроба, але де-юре і де-факто півострів тимчасово окупований РФ — Україна і увесь світ визнає цю територію, як тимчасово окуповану», — наголосив Резніков.

Міністр зазначив, що поняття «анексія» передбачає зміну суверенітету, тобто правового статусу території, натомість термін «окупація» означає тимчасове явище, яке не передбачає зміни суверенітету над територією. Окрім цього, окупація передбачає низку зобов’язань країни-окупанта, зокрема, у галузі дотримання прав людини.

«Отже, при посиланні на АР Крим та м. Севастополь коректним є використовувати словосполучення «тимчасово окуповані території», як і у випадку окремих районів Донецької та Луганської областей України», — сказав Резніков.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ